Hâcet namazı nasıl kılınır? Hâcet namazı kaç rekat?

Hâcet namazı nasıl kılınır? Hâcet namazı kaç rekat?

Hacet namazı nedir? Hacet namazı kılınışı hakkında aramalar sürüyor. Hacet kelimesi Arapça'dan gelmektedir. Türkçe anlamı gereklilik, ihtiyaçtır. Hacet namazı bir diğer ismi ile dilek namazıdır. 

Hacet namazı kişinin bir dilek veya duasının kabul olması için kıldığı bir namazdır. Dilek namazı olarak da bilinir. Müslümanlar için bu namaz farz değil nafile namazdır. Kişi isteğine göre kılabilir.

Hâcet namazı dört veya iki rekât olarak kılınabilir. On iki rekât kılınabileceği şeklinde de rivayet vardır. Hacet namazı için öncelikle namaz abdesti alınır.
Namaz kılmanın gereklilikleri yerine getirildikten sonra namaza niyet edilir. Bu niyet hacet namazında istenilen duanın dileğin niyetidir. Namazı kılmaya gerçekleşmesi istenen dilek doğrultusunda niyet edilmektedir. Bu niyette Müslümanın ihtiyacı olan her şey Allah''tan istenmekte ve beklenmektedir.

1. Rekat kılınışı

"Allahu Ekber" diyerek İftitah Tekbiri alınır ve namaza başlanır.
Sübhaneke duası okunur
Euzü-besmele çekilir
Fatiha sûresi okunur
Üç defa Âyete''l-kursî okunur
Rüku ve secde yapılır.
2. rekata kalkılır.

2. Rekat

Besmele çekilir
Fatiha suresi okunur
Sırasıyla İhlas, Felak ve Nas sûreleri okunur.
Rükû ve secde yapılır.
Oturarak Ettehıyyatü duası okunur.
Selam vermeden 4. rekata kalkılır.
3. Rekat

Besmele çekilir
Fatiha suresi okunur
Sırasıyla İhlas, Felak ve Nas sûreleri okunur.
Rükû ve secde yapılır.
Dördüncü rekata kalkılır.
4. Rekat

Besmele çekilir
Fatiha suresi okunur
Sırasıyla İhlas, Felak ve Nas sûreleri okunur.
Rükû ve secde yapılır.
Oturarak Tahiyyat duası, ardından salli-barik ve Rabbena duaları okunur.
Sağa ve sola selam verilerek 4 rekatlık hacet namazı tamamlanmış olur.

Duası: Lâ ilâhe illallâhu''l-halîmu''l-kerîm. Subhânallâhi Rabbi''l-arşi''l-azîm. Elhamdu lillâhi rabbi‘l-âlemîn; Es''eluke mucîbâti rahmetike ve azâime mağfiretik; ve''l-ismete min kulli zenbin ve''l-ganîmete min kulli birrin ve''sselâmete min kulli ism. Lâ teda'' lî zenben illâ gaferteh; ve lâ hemmen illâ ferrecteh; velâ hâceten hiye leke rıdan illâ kadaytehâ. Yâ Erhame''r-râhimîn!" (Tirmizî, “Salât”, 140, 348).

Anlamı: “Halim ve kerim (cömert) olan Allah''tan başka hiçbir ilah yoktur. Büyük arşın rabbi, bütün eksikliklerden uzaktır. Âlemlerin Rabbine hamd olsun. Allah’ım! Rahmetine vesile olacak amelleri, mağfiretini celb edecek sebepleri senden istiyor, her türlü günahtan beni koruman için yalvarıyorum. Her türlü iyilikten zenginlik, her çeşit günahtan kurtuluş diliyorum. Rabbim! Affetmediğin hiçbir günahımı, kaldırmadığın hiçbir sıkıntımı bırakma! Senin rızana uygun olan her türlü dileğimi yerine getir! Hangi amelden razı isen onu ver. Ey Rahîm olan, bana çokça rahmet gösteren Rabbim!”

Bunun ardından kişi, dünyevî yahut uhrevî her ne dilerse ister, zira o dilek takdir edilir." (İbn-i Mâce, İkâme, 189; Tirmizî, Vitr, 17)

HACET NAMAZI NE ZAMAN KILINIR?

Hacet namazı genellikle Perşembenin Cumaya bağlandığı gece kılınmaktadır. Bunun yanında Kandil gecelerinde de kılınabilir. Ancak hacet namazı kılmayı isteyenler bu zamanları beklemeden istedikleri zaman bu namazı kılabilirler.