Kandilli Rasathanesi bu kez adres verdi: İşte tsunami tehlikesinden etkilenecek şehir...

Kandilli Rasathanesi bu kez adres verdi: İşte tsunami tehlikesinden etkilenecek şehir...

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Bölgesel Deprem- Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi Ege'deki peş peşe meyana gelen depremlere ilişkin rapor yayımladı.

Ege'de deprem fırtınası sürüyor: Kandilli Rasathanesi bu kez adres verdi!

Kandilli Rasathanesi, Ege Denizi'ndeki sismik faaliyetler hakkında dördüncü raporunu yayımladı. Açıklamada, son bir hafta içinde bölgede yaklaşık 1513 deprem meydana geldiği belirtildi.

Raporda, 31 Ocak ile 7 Şubat (saat 09:00 itibariyle) arasında Ege Denizi'nde en küçüğü 1.2, en büyüğü ise 5.3 büyüklüğünde olmak üzere yaklaşık 1513 deprem kaydedildiği ifade edildi. Depremlerin en büyüğünün 5.3 büyüklüğünde olduğuna dikkat çekilirken, 108 adet depremin büyüklüğünün ise 4'ün üzerinde olduğuna vurgu yapıldı.

Değerlendirmede, "Bölgede gözlemlenen sismik hareketlilik ve magma dinamikleri, geçmişte yaşanan büyük patlamalar ve depremlerle doğrudan ilişkilidir. Santorini-Amorgos fay hattı, büyük yıkıcı depremlere neden olabilecek potansiyele sahiptir. Bölgede meydana gelebilecek deprem, heyelan vb. kaynaklarla tetiklenebilecek tsunamiye karşı gerekli önlemlerin alınması büyük önem taşımaktadır" denildi.

Raporda ayrıca, Türkiye'de yer alan Kaş yarımadası ve Antalya Körfezinde 1 ila 3 metre arasında tsunami tehlikesinin mümkün olduğuna dikkat çekilerek şöyle denildi:

Orta ve Doğu Akdeniz ile Ege Denizi’nde Helen yayı, çevresi ve ona dik olan Güney Akdeniz ve Kuzey Afrika sahillerinde tsunami tehlikesinin yüksek (Hw > 3 m) olduğu, Güney Ege, Trablusgarp, Doğu Sicilya ve Güney İtalya, Batı Yunanistan, Kıbrıs’ın batı ve güney kıyıları, Türkiye’de Kaş yarımadası ve Antalya körfezi ile Mısır arasındaki bölgede dikkate değer (1m < Hw < 3 m) seviyede tsunami tehlikesinin mümkün olduğu anlaşılmıştır.