Çin aşısı, mutasyona karşı koruyor mu?
ABD ve Brezilyalı araştırmacıların çalışmasına göre, aşılanan bireyler yeniden hastalansa bile, aşının ağır vakalara karşı sağladığı koruma, bağışıklık sisteminde antikor dışında farklı mekanizmaların hastalığın şiddetini azaltmaya katkısı olabileceğine işaret ediyor. Korona virüsün yeni mutasyonları önceki türlere göre geliştirilen aşıların ve tedavilerin ileride ne kadar etkili olacağı konusunda endişelere neden oluyor. Araştırmacıların dün yayınladıkları ancak henüz hakemli değerlendirmeden geçmemiş makaleye göre, Sinovac’ın ‘CoronaVac’ adlı aşı vurulan sekiz kişiden alınan plazma örnekleri corona virüsünün P.1 mutasyonunu (20J/501Y.V3) yeterli şekilde etkisiz hale getirmede başarısız oldu.
"ANTİKORLARI AŞABİLECEĞİNİ GÖSTERİYOR"
Brezilya’daki Sao Paulo Üniversitesi, ABD’deki Washington University School of Medicine ve diğer bazı kuruluşlardan araştırmacılar, “Bu sonuçlar P.1 virüsünün CoronaVac aşısının oluşmasını sağladığı antikorları aşabileceğini gösteriyor” ifadelerini kullandı. CoronaVac, Türkiye, Endonezya, Çin ve Brezilya’da toplu aşılamalarda kullanılıyor.
"YENİ BİR AŞI GELİŞTİRMEKTEN ÇOK DAHA KISA SÜRECEK"
Sinovac sözcüsü Reuters’ın konu hakkındaki sorularına henüz cevap vermedi. Şirketin CEO’su Yin Weidong dün devlet destekli televizyon kanalı CGTN’de yayınlanan bir programda gerekli olması halinde şirketin araştırma ve imalat becerilerini yeni mutasyonlara karşı aşı geliştirmek için kullanabileceğini belirtmişti. Yine aynı zamanda sürecin yeni bir aşı geliştirmekten çok daha kısa süreceğini ifade etti. Öte yandan, Çinli şirket üçüncü faz çalışmalarına dair raporu henüz yayınlamış değil.
Günler sonra 1 milyon ücretsiz aşı ile ilgili şirketten Kılıçdaroğlu’na yanıt
Bıçaklı saldırıya uğrayan genç oyuncu Melisa Döngel'den flaş haber
Diplomasız çalışıyor! Ünlülerin yaşam koçu Şeyda Coşkun da rekor zam yaptı
TÜİK'in açıklamalarına göre, kadınlar erkeklerden 5 yıl daha fazla yaşıyor
Fatih Altaylı'dan o parti liderine olay sözler! Partiyi kapatsın Ajdar'a benziyor