Biberin başkenti hasatla buluştu

Biberin başkenti hasatla buluştu

Kilis, Türkiye'nin en acı biberi ile ünlü bölgelerinden biri olarak bilinir. Türkiye'nin biber üretiminde ikinci sırada olan Kilis'te, son yılların en düşük rekoltesi ile acı biber hasadı başladı. Üreticiler, bu durumu küresel ısınmanın etkilerine bağlıyor.

Sevcan GİRGİN/ Günboyu

Ülkemizde Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde daha fazla üretilen acı biber, sağlık açısından önemli faydalara sahip olmasına rağmen, Türkiye'nin en lezzetli acı biberi nerede yetiştiriliyor? Kilis, ülkemizin biberin başkenti olarak kabul edilir ve burada acı biber hasadı başlamış durumda. Kilis'ten Gaziantep, Adıyaman, Kahramanmaraş, Diyarbakır, Şanlıurfa ve birçok farklı bölgeye biber tedarik ediliyor.

"BİBERİN BAŞKENTİ HASANCELİ DİYEBİLİRİZ"

Kilis Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Güven Özdemir, bölgenin önemli geçim kaynaklarından biri olan acı biberin hasadının başladığını duyurdu. Özdemir, il genelinde yaklaşık 45 bin dekarlık alanda acı biber üretimi yapıldığını ifade etti. Hasanceli köyünden seslenen Özdemir, 'Bu köyün en büyük geçim kaynağı bibercilik. Kilis'in biber başkenti Hasanceli olarak bilinir' dedi.

BU BİBERLER SAYESİNDE ÇOCUKLAR OKUTULDU, BÜYÜTÜLDÜ"

Hasanceli köyünün, Kilis'in biber üretiminde adeta başkenti olduğunu belirten Özdemir, 2 bin nüfuslu köyde 14 adet toz ve salça fabrikası bulunduğunu vurguladı. Özdemir, 'Bu köy, ekmeğini acı biber üretiminden sağlıyor. Acı biber sayesinde köydeki çiftçiler, çocuklarını diğer illerde eğitti, büyüttü, ve evlendirdi. Tüm bu başarılar, tarlalardan toplanan biberlerin katkısıyla gerçekleşti' şeklinde konuştu.

"SON 10 YILIN EN DÜŞÜK REKOLTESİ"

İklim şartlarının hızlı değişmesinden dolayı son 10 yılın en düşük rekoltesinin olduğunu belirten Özdemir, ‘‘Son 10 yılın en düşük rekoltesi bu sene oldu. Bunun sebebi susuzluk, kuraklık, yer altı sularının çekilmesidir. Gördüğünüz gibi tarlalardaki bitkiler solmuş durumda. Normalde 3-4 kırım yapılan köyümüzde şu anda bazı yerlerde tek kırım yapıldı. Bunun sebebi ise kuraklıktır'' diye konuştu. Kurutulmuş biber fiyatı tarlada 80 TL iken, yaş biber ise kilosu 30 TL'den satılıyor.

SALÇA YAPARKEN NELERE DİKKAT ETMEK GEREKİYOR?

Kilis biberiyle evde salça yapmaya karar verdiniz, ancak bu süreçte dikkat etmeniz gereken önemli noktalar var.

İşte, lezzetli bir salça yaparken unutmamanız gereken 5 püf nokta...

1- Malzemelerin Tazeliği

Salça yaparken kullanacağınız biber ve domates gibi malzemelerin taze olmasına özen gösterin. Taze malzemeler, salçanızın lezzetini artırır.

2- Temizlik

Salça yaparken kullanacağınız tüm malzemeleri özenle yıkayın. Temiz olmayan malzemeler, salçanın kalitesini düşürebilir.

3- Pişirme Süresi

Salça pişirirken süreyi doğru ayarlayın. Salça fazla pişirildiğinde tadını kaybedebilir, ancak yeterince pişirilmediğinde bozulabilir.

4- Karıştırma

Salçayı pişirirken sürekli karıştırmak önemlidir. Bu sayede salça altta tutmaz ve yanmaz.

5- Saklama Koşulları

Salçayı cam kavanozlarda saklayarak uygun koşullarda muhafaza edin. Serin bir yerde saklamak önemlidir.