Yer hizmetleri personeli 3 günlük greve gidiyor

Yer hizmetleri personeli 3 günlük greve gidiyor

Almanya'nın önde gelen hava yolu şirketi Lufthansa, yer hizmetleri çalışanlarının dördüncü toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşmaya varılamaması sonucunda yeni bir uyarı grevine hazırlandığını duyurdu.

Birleşik Hizmet Sektörü Sendikası (Verdi), Lufthansa ile yapılan dördüncü toplu sözleşme görüşmelerinde şirketin ücret teklifinin değişmemesi nedeniyle 3 günlük greve gidileceğini duyurdu.

Sendika açıklamasında, uyarı grevinin 28 Şubat'ta başlayıp 1 Mart'ta sona ereceği belirtildi.

Sendika, grevle Lufthansa'nın yer hizmetleri çalışanlarının maaşlarının artırılmasını hedefliyor. Yer hizmetleri personeli için en az 500 avro ve %12,5 oranında bir maaş artışı talep edilirken, ayrıca çalışanlara yüksek enflasyonun telafisi için tek seferlik 3 bin avroluk ikramiye talep ediliyor.

Lufthansa yönetimi, Aralık 2024'ten Mart 2024'e çekilen ilk ücret artışını ve daha hızlı bir enflasyon telafisi primi ödemesini içeren iyileştirilmiş bir teklif sundu. Ancak sendika, bu teklifi yetersiz buldu ve reddetti.

Sendikanın Lufthansa ile müzakereleri yürüten Marvin Rechinsky, toplu iş sözleşmesi anlaşmazlığının çabuk çözülmesi talebini vurguladı ve Lufthansa'nın bu konuda henüz kabul etmediğini belirtti. Rechinsky, işverenlerin gecikmesine karşın yolcuların etkilenmeyeceği bir yanıt verdiklerini ancak Lufthansa'nın bu sorumsuz davranışının devam etmesi durumunda yolcuların grevden etkilenebileceğini söyledi.

Beşinci toplu sözleşme görüşmelerinin 13 ve 14 Mart tarihlerinde yapılması planlanıyor.

Lufthansa'daki yer hizmetleri personeli daha önce 7 ve 20 Şubat'ta uyarı grevleri yapmış, bu durum hava yolu şirketinin birçok uçuşunu iptal etmiş ve yüz binlerce yolcuyu etkilemişti.

Almanya'da ücretler ve çalışma koşulları üzerine işverenler ile sendikalar arasındaki anlaşmazlıklar devam ederken, Alman Demiryolları da dahil olmak üzere kamunun toplu taşıma şirketlerinde çalışanlar grevler gerçekleştiriyor.

Almanya Merkez Bankası (Bundesbank), iş bırakma eylemlerinin ülkenin GSYH'sinin 2023'te %0,3 küçülmesinin potansiyel bir nedeni olduğunu belirtmişti.