Yeni yılda yenilenebilir enerji odaklı işlemler öne çıkacak

Yeni yılda yenilenebilir enerji odaklı işlemler öne çıkacak

Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB), 2023 yılında iklim finansmanı, yenilenebilir enerji, deprem bölgelerinin sürdürülebilirlik prensipleriyle kalkınması ve çeşitli sektörlerdeki sürdürülebilir kalkınma (SKA) odaklı yatırımların finansmanına katkı sağlamıştı. TSKB, 2024 yılına dair beklentilerini değerlendirerek öne çıkan noktaları paylaştı.

Genel Müdür Yardımcısı Poyraz Koğacıoğlu, 2023 yılında faiz oranlarının öngörülebilir hale gelmesiyle birlikte borçlanma araçlarına olan ilginin arttığını belirtti. Koğacıoğlu, hisse senedi yatırımcı sayısının 8,6 milyonu aşarak rekor kırdığını ve halka arzların yılın ikinci yarısında canlanmasını beklediklerini ifade etti. Ayrıca, şirket birleşme ve satın alma piyasasının küresel düzeyde düşüş gösterdiğini vurgulayarak, Türkiye'deki birleşme ve satın alma piyasasının da 2023 yılında 9 milyar dolara gerilediğini dile getirdi.

Koğacıoğlu, 2023 yılında yapılan işlemlere odaklanarak, Reeder Teknoloji'nin 2 milyar TL, Borlease Otomotiv'in ise 1,3 milyar TL büyüklüğündeki halka arzlarını başarıyla gerçekleştirdiklerini belirtti. Ayrıca, MLP Sağlık Hizmetleri adına 1,5 milyar TL tutarında Kira Sertifikası ihraçları gerçekleştirdiklerini açıkladı.

Sürdürülebilir kalkınmayı destekleyen stratejik anlaşmalara vurgu yapan Koğacıoğlu, TSKB'nin Vega Rüzgar Enerjisi Elektrik Üretim A.Ş.'nin Enerjisa Enerji Üretim A.Ş.'ye yüzde 100 satış işlemini başarıyla tamamladığını ifade etti. 2023 yılında toplamda 6 halka arz, 9 satın alma ve 20'den fazla borçlanma aracı ihracına aracılık ettiklerini söyledi.

TSKB'nin 2024 yılı beklentilerine yönelik açıklamalarda bulunan Koğacıoğlu, halka arzlarda yılın ilk çeyreğinde yavaşlama, ikinci yarısında ise canlanma öngördüklerini belirtti. Yabancı yatırımcı ilgisi oluşması durumunda planlanan tutarların üzerinde halka arzlar görebileceklerini ifade etti. Halka arzlarda satış ve aktif büyüklüğü kriterlerinin yükseltilmesinin ortalama halka arz boyutlarını artıracağını söyledi.

2024 yılında şirket birleşme ve satın alma beklentilerine değinen Koğacıoğlu, dünya genelinde tedarik zinciri riskinin yayılmasının önemli hale geldiğini belirtti. Türkiye'nin stratejik konumu ve gümrük birliği avantajıyla ihracatta önemli bir oyuncu olduğunu ifade etti. Ayrıca, yabancı para geliri elde edebilen, kurrisklerini yönetebilen, ihracat odaklı, katma değerli üretim yapan şirketlerin yanı sıra 2024 yılında yenilenebilir enerji ve teknoloji odaklı işlemlerin daha fazla öne çıkmasını beklediklerini belirtti.

Koğacıoğlu, Türkiye Yeşil Fonu'nun 2024 yılının son çeyreğinde yatırımlarına başlamayı planladıklarını açıkladı. Dünya Bankası kredisiyle finanse edilen bu fonun, Türkiye'nin sermaye piyasalarındaki iklim finansmanını genişletmeyi amaçladığını ve sürdürülebilir dönüşüm süreçlerine destek sağlamayı hedeflediklerini söyledi.