Yeni İktisat Sosyolojisi
1960’larda bu iktisat ve sosyoloji arasındaki suni ayrışma zirveye ulaşır. 1970’lerde sebebi tam olarak bilinmemesine rağmen bu iş bölümü kırılmaya başlar. Bu dönemde iktisatçılarla benzer bakış açısına sahip sosyologlar, sosyolojide rasyonel seçim perspektife ihtiyaç olduğunu belirtir, diğerleri ise buna ciddi bir şekilde karşı çıkar.
Fakat sosyologların çoğunluğu ekonomik ve sosyolojik perspektiflerin olasılıklarının karışımından etkilenir. Bu gelişmeler iktisat sosyolojisinin alanını genişleterek yeni iktisat sosyolojisinde iki yaklaşımın ortaya çıkmasına yol açar
Yeni kurumsal iktisat temel olarak iktisatçılar tarafından gelişir. Temel fikri mikro iktisadın sosyal davranış ve sosyal kurumları açıklamak için kullanılabileceğine dayanır.
Sosyologlar tarafında ise 1980’li yıllar gelişimin sağlandığı yıllar oldu. Mark Granovetter tarafından yazılan “Economic Action and Social Structure: The Problem of Embeddedness” adlı olan makale disiplin açısından önemli bir noktayı oluşturur. Polanyi’den farklı bir şekilde kullandığı gömülülük kavramıyla Granovetter ekonomik analizde ağların (network) kullanılmasının önemini vurgular. Bu çalışma geleneksel olarak sadece iktisatçıların çalıştığı bir alanda sosyologların problemlerini çözebileceğine ilişkin güveni güçlendirdi. Yine bu dönemde Harrison White tarafından kaleme alınan “Where Do Markets Come From” adlı makale piyasa çalışmalarına öncülük eder.