Sürmeli Mahallesi'nde düzenlenen etkinliğe yoğun katılım oldu ve 80 çeşit yemek sergilendi. Bafra Balkan Türkleri Derneği Başkanı Süleyman Özata, "Samsun'da 130 köyden 103 yemeğimizi taradık ve bugün burada 80 tanesini göreceksiniz. Samsun genelinde ise 400'den fazla yemek var. Gastronomi alanında Gaziantep, Kahramanmaraş, Adana'dan geri kalmayız" dedi.
Etkinlikte, Samsun Rumeli Dernekleri Başkanı Salih Meriç, Kültür ve Turizm İl Müdürü Cemal Almaz, Belediye Başkanı Hamit Kılıç ve AKP Milletvekili Orhan Kırcalı'nın selamlama konuşmalarının ardından Bafra Kaymakamı Cevdet Ertürkmen de bir konuşma yaptı. Ertürkmen, Osmanlı döneminde fethedilen bölgelere yerleştirilen Türklere "evladı fatihan" denildiğini belirterek, Balkanlar'daki Türk varlığının bu yerleşimlerle sürdüğünü ifade etti. Lozan Antlaşması gereği Türkiye'ye göç eden yaklaşık 500 bin Türk'ün birçok ilde iskan edildiğini ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün bu insanları "kaybedilmiş toprakların aziz hatıraları" olarak nitelendirdiğini söyledi. Ertürkmen, Türk Mutfağı Haftası kapsamında mübadillerin yemeklerine de yer vererek Samsun'un tüm ilçelerini gezdiklerini ve bu kültürel değerleri ortaya çıkardıklarını vurguladı.
Etkinlikte, Bafra Balkan Türkleri Halk Oyunları ekibinin gösterisinin ardından, konuklar Rumeli müzikleri eşliğinde dans etti. Hazırlanan yemeklerin ikram edilmesiyle etkinlik sona erdi. Katılımcılar, yemeklerin çok lezzetli olduğunu belirterek, bu tür etkinliklerin devam etmesini istediklerini ifade etti.
Bafra Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yetkin Bulut, "17 ilçeyi gezdik ancak burası en önemli durak oldu. Mübadil yemekleri ve diğer çeşitler açısından çok zengin. Samsun'da yenilebilir 1,800 bitki türü var ve bunların büyük bir kısmı Bafra'da bulunuyor. Nokul ve pide de coğrafi işaretli ürünlerimiz arasında. Bu nedenle Bafra, gastronomi turizmi açısından çok önemli bir yer haline gelebilir" dedi.