Liverpool Üniversitesi’nde bir grup bilim insanı, fizyolojik olarak yaşlanmanın bazı durumlarda kötü huylu tümörlerin gelişimini engelleyebileceğini keşfetti. Bir dergide yayımlanan araştırmaya göre kanser hücrelerinin gelişimi yaşlandıkça engelleniyor.
Kanser sadece ülkemizde değil, tüm dünyada en zorlu ve ciddi hastalıklar arasında yer alıyor. Kansere yakalanma sebepleri oldukça farklı ve çeşitli olabilir. Bazı durumlarda sigara gibi sebepler kanseri tetiklese de kansere tam olarak neyin sebep olduğu henüz netleşmedi. Kendine iyi bakmak, sağlıklı beslenmek gibi uygulamalar da kanseri engelleyemiyor. Ancak bilim insanları bu acımasız hastalığın yaşlı insanlarda gelişemediğini tespit etti.
Bilim insanları, fizyolojik olarak yaşlanan insanların vücutlarında kanser üretiminin durdurabildiğini söylüyor.
Araştırmanın bulguları Aging Cell dergisinde yayımlandı. Bulgularda fizyolojik olarak yaşlanan insanlarda bazı durumlarda kötü huylu tümör gelişimi engellenebiliyor.
Dokuların yaşlanması mutasyona uğramış olan hücrelerdeki bölünmeyi yavaşlatıyor. Yaşlılık sürecinde insan vücudunda oluşan değişikliklerle onkolojik vakalarda yaşanan genetik değişimleri karşılaştıran bilim insanları, fizyolojik olarak yaşlanan insanların organizmalarında meydana gelen sürecin belirli ölçüler içerisinde birbirini nötrleyebildiğini gördü.
Bilim insanlarının yaptığı çalışmaların sonucuna göre, dokularda meydana gelen yaşlanmalar, yeni mutasyonların oluşmasını engellemenin yanı sıra mutasyon geçiren hücrelerin bölünmesini de önemli seviyede azaltmaktadır. Bu şekilde onkolojik hastalıkların gelişmesi büyük oranda zorlaşıyor ve tümör gibi kanser taşıyan hücrelerin oluşması ya da oluşan hücrelerin büyümesi engellenebiliyor.
Araştırmacılar, yaşlı insanlarda meydana gelen kanser vakalarının oranında meydana gelen azalmayı bu araştırmanın sonuçlarıyla paralel buluyor. Yaşlanmış olan insanlarda kanser oluşma riskinin çok düşük olduğu, bu araştırmayla net bir şekilde ortaya kondu.