Vücut kitle indeksi hesaplaması nasıl yapılır?

Vücut kitle indeksi hesaplaması nasıl yapılır?

Vücut kitle indeksinizi hesaplayarak kilo kontrolünüzü kolaylaştırabilmek için uzmanlara başvurulması gerekiyor.

Kilo durumunun, vücut ağırlığının boya göre normal olup olmadığının hesaplanması için kullanılan vücut kitle indeksi aralıkları standarttır. Dünya çapında bu tablo üzerinden kişinin kilolu, normal kiloda veya obezite hastası olduğu hakkında fikir sahibi olunur. Ancak bu bilgi tanı koymak için tek başına yeterli değildir. Elde edilen oran, yağ-kas dengesi hakkında bir bilgi vermediği, etnik köken, yaş gibi diğer belirleyicileri göz ardı ettiği için kesin yargı oluşturmaz. Yine de kilonuzun fazla olup olmadığına dair fikir edinmek, toplumun kilo ortalamasını değerlendirmek için kullanılır. BMI cinsindeki sayı değeri, tabloda bulunarak kişinin genel kilo durumu hakkında veri elde edilebilir.

Vücut kitle indeksi formülü, BMI = KG / m x m olarak özetlenebilir. Bu hesap istisnai durumlarda, kişiler çok yoğun spor yaparak kas kazandığında belirleyici olmaz. Kaslı kişiler çok yağlı olmasalar bile kas kütleleri nedeniyle yüksek BMI değerine sahip olabilir. Bir diğer istisnai grup ise yaşlılardır. Vücut kitle indeksi yaşa göre detaylı parametreler içermediği için, yaşı ileri olan kişiler normal kategoride görülseler dahi düşük kas kütleleri nedeniyle fazlaca yağlı olabilir. Bunun için uzmanlarca gözlemlenmeleri ve yağ, kas kütlelerinin belirlenmesi gerekir.

Vücut kitle indeksi hesaplaması sonucunda elde edilen değer ne kadar yüksekse yağ oranının o kadar fazla olduğu tahmin edilebilir. BMI değeri üzerinden kişilerin sağlık durumu, kalp krizi riski, diyabet ve kanser gibi hastalıklara yakalanma olasılığı riski tahmin edilebilir. Hesap, kişinin KG cinsinden ağırlığının, metre cinsindeki boyunun karesine bölünmesidir. Elde edilen rakam, vücut kitle indeksi tablosu ile karşılaştırılır ve ağırlık kategorisi belirlenir.

Çocuk ve gençler için de aynı formül kullanılır ancak elde edilen sonuç yetişkinlerinki gibi yorumlanmaz. 2 ile 18 yaş arasındaki kişiler için hesaplama yapılıyorsa, sonuç direkt bir yorumlama vadetmez. İki çocuk birebir aynı BMI değerine sahip olsa da vücut yapıları gereği biri obeziteye yatkın, diğeri normal kiloda olabilir. Bu yaş gruplarında değerlendirmeyi mutlaka bir diyetisyenin veya çocuk doktorunun yapması gerekir.

İndeksin normal değerleri yaşa göre değişiyor. İşte o yaş aralıkları.

19-24 Yaş Arası: 19-24 BMI
25-34 Yaş Arası: 20-25 BMI
35-44 Yaş Arası: 21-26 BMI
45-54 Yaş Arası: 22-27 BMI
55-64 Yaş Arası: 23-28 BMI
65 Yaş ve üzeri: 24-29 BMI

 

 

 

Kaynak: yapıspor