TBMM Genel Kurulu'nda Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun teklifi kabul edildi. Bu yeni düzenlemeler, vergi ve sosyal güvenlik alanlarına ilişkin önemli değişiklikler içeriyor.
Kanun teklifi ile kayıt dışı faaliyetlerle mücadele güçlendirilirken, artırımlı cezalar uygulanacak. Kurumlar Vergisi Kanunu'nda yapılan değişiklikler arasında, asgari kurumlar vergisi oranı ile bu kanuna göre belirlenen oran arasındaki farkın "küresel asgari tamamlayıcı kurumlar vergisi oranı" olarak tanımlanması yer alıyor. Eğer ülkesel bazlı vergi yükü asgari kurumlar vergisi oranını aşarsa, küresel asgari tamamlayıcı kurumlar vergisi hesaplanmayacak.
Kanun, küresel asgari tamamlayıcı kurumların kimler olacağını, vergilendirme dönemi, beyanı, tarhı, ödenmesi ve vergi matrahının hesaplanması gibi hususları da düzenliyor. Ayrıca, başkasına ait IBAN veya POS cihazını kullananlara yönelik caydırıcı para cezaları getiriliyor.
Vergi denetimi konusunda ise 4 binden fazla vergi denetmeni yıl boyunca sahada görev yapacak. İşletmelerin yeniden yapılandırılması çerçevesinde, devir işlemleri sırasında vergi ertelemesi müessesi uygulanacak ve bu kapsamda devredilen varlıklar ve borçların sonucunda oluşan kazanç veya zararlar, devreden bağlı işletmenin kazanç veya zarar hesaplamasında dikkate alınmayacak.
Bu düzenlemelerle, vergi adaleti ve etkinliğinin artırılması amaçlanıyor.
YURT DIŞI HARCI 500 TL
Yurt Dışına Çıkış Harcı Hakkında Kanun ile Çeşitli Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun'da yapılan düzenlemeye göre, yurt dışına çıkan vatandaşlardan alınacak çıkış harcı 500 liraya yükseltilecek. Bu tutar her yıl değerleme oranına göre artış gösterecek.
Ayrıca, yeni düzenlemelerle birlikte asgari kurumlar vergisi de güncellenecek. Yurt içi asgari kurumlar vergisi oranı yüzde 10 olarak belirlenecek.
Uluslararası şirketlerin Türkiye'den elde ettikleri kar üzerinden ise yüzde 15 oranında vergi tahsil edilecek.