Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, sadece seyahat sırasında değil, aynı zamanda masa başında, uzun süre oturarak çalışanlarda ve hatta sabahlara kadar ders çalışan öğrencilerde de bu riskin bulunduğunu belirtiyor.
Otobüs, tren veya uçak yolculuklarının yanı sıra uzun süre oturarak çalışan kişilerin de bu sorunla karşı karşıya kalabileceğini vurgulayan Özlü, hareketsiz oturmanın sağlıklı olmadığını ve düzenli aralıklarla kalkıp hareket etmenin önemli olduğunu ifade ediyor.
Venöz tromboembolizm olarak bilinen 'pıhtı atma' sorununun, özellikle uzun süreli uçak seyahatlerinde sıkça görüldüğünü belirten Özlü, bu durumun özellikle yaşlı, kilolu, birtakım ilaçlar kullanan veya bazı hastalıklara sahip kişilerde daha fazla risk taşıdığını söylüyor. Bu nedenle, uzun süreli otobüs, tren veya uçak yolculukları öncesinde alınması gereken önlemleri hatırlatıyor.
Uzun süre oturarak yapılan yolculukların yanı sıra, dar ve sıkı giysilerin giyilmesi de kan dolaşımını olumsuz etkileyebileceğini belirten Özlü, bu tür risklerden kaçınmak için rahat kıyafetlerin tercih edilmesi gerektiğini söylüyor. Ayrıca, uzun süreli oturmalardan kaynaklanan bacaklardaki hareketsizlik nedeniyle ayak toplardamarlarında pıhtı oluşabileceğini de hatırlatıyor.
Özlü, uzun süre oturarak yapılan yolculuklar sırasında veya masa başında çalışırken bacakların hareket ettirilmesi ve oturuş pozisyonunun zaman zaman değiştirilmesinin önemli olduğunu vurguluyor. Bu şekilde bacak kaslarının pompalama etkisiyle kan dolaşımının artacağını ve pıhtı oluşumunun engelleneceğini ifade ediyor.