Bu araştırmada düzenli olarak D vitamini takviyesi alan kişilerde ise Alzheimer riskinde yüzde 17'lik bir azalma, damar hastalığına bağlı demans riskinde ise yüzde 14'lük bir azalma tespit edildi.
The American Journal of Clinical Nutrition'da yayınlanan bu araştırmada, 14 yıl boyunca takip edilen katılımcılar arasında, D vitamini eksikliğinin demans riskini artırdığı belirlendi. Araştırma, Alzheimer ve damar hastalıklarına bağlı demansın gelişiminde D vitamini eksikliğinin önemli bir faktör olabileceğini gösterdi. Bu noktada, erken yaşlardan itibaren önlemlerin alınması gerektiği üzerinde duruldu.
Çakmak Erdem Hastanesi'nden Nöroloji Uzmanı Dr. Nazan Eryiğit, gençler ve yetişkinler için çeşitli önerilerde bulunarak, D vitamini eksikliğinin belirtilerine dikkat çekti. Yorgunluk, sürekli uyku isteği, vücutta ağrılar ve dinlenme eksikliği gibi belirtilerin D vitamini eksikliğinin işaretleri olduğunu belirtti. Dr. Eryiğit, D vitamini eksikliğinin özellikle unutkanlık gibi önemli sorunlara yol açabileceğine vurgu yaptı.
D vitamini alımını artırmak için güneşe maruz kalmanın önemine değinen Dr. Eryiğit, güneşlenirken güneş kremi kullanmaktan kaçınılması ve doğrudan güneş ışığına maruz kalmanın gerekliliğini vurguladı. Ayrıca, yağlı balıklar ve omega-3 takviyelerinin D vitamini alımını desteklediğini belirtti. Beslenmede düzenin önemli olduğunu vurgulayan Dr. Eryiğit, Akdeniz diyetinin önerildiğini ve B12 ile folik asidin de D vitamini eksikliğinin önlenmesinde önemli olduğunu ifade etti.
Bilinçsiz şekilde yapılan D vitamini takviyelerinin tehlikeli olabileceğine dikkat çeken Dr. Eryiğit, D vitamini seviyelerinin ölçülmeden takviye başlanmaması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, D vitamini takviyesinin ne zaman kesileceğine doktor kontrolünde karar verilmesi gerektiğini belirtti.
Dr. Eryiğit, demanstan korunmak için zihinsel ve bedensel egzersizin önemli olduğunu vurgulayarak, multivitaminlerin içindeki D vitamini miktarının yetersiz olduğunu ve doğrudan güneş ışığına maruz kalmanın önemli olduğunu sözlerine ekledi.