Üniversiteli öğrencilerden büyük icat: Hem karada hem suda gidiyor

Üniversiteli öğrencilerden büyük icat: Hem karada hem suda gidiyor

Başkent Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği öğrencileri, arama-kurtarma ve askeri operasyonlarda kullanılabilecek, karada, havada ve suda gidebilen insansız hava aracı (İHA) geliştirdi.

Başkent Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği son sınıf öğrencileri Zeki Bilgay Solak, Onur Ateş, Umut Can Uğurlu, Baran Paruldar, öğretim üyeleri Dr. Emre Koç ve Dr. Andaç Töre Şamiloğlu ile birlikte havada, karada ve suda gidebilen İHA geliştirdi.

Öğrencilerin, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu desteğinde geliştirdiği İHA, hem suda, hem de karadaki her türlü arama kurtarma operasyonları ile güvenlik ve çeşitli suçlara yönelik operasyonlarda da kullanılabiliyor.

Su üstünde ve su altında tekerleriyle yüzebilen bir yapıda tasarlanan döner kanatlı İHA; bu özelliğiyle göl, deniz, baraj, liman gibi yerlerde kritik operasyonlarda görev alabilecek.

universitelilerden-karada-ve-suda-giden-insansiz-hava-araci-8198-dhaphoto8.jpg

'20 KİLOGRAMA KADAR FAYDALI YÜKLERİ TAŞIYABİLİR'

Proje sorumlusu öğrencilerden Zeki Bilgay Solak, projelerinin TÜBİTAK destekli olduğunu söyleyerek, "İHA karada, suda ve havada ilerleyebiliyor. Bu sayede zorlu koşullarda hizmetini tam otonomin bir şekilde sağlayabiliyor. Projemizi diğerlerden ayıran özelliği, kendi testlerimize göre 5 metreye kadar komponentlerini koruyabilmesidir. Hava özelliğinin yanı sıra suda ve karada ilerleyişini de aynı anda gerçekleştirebiliyor. Ayrıca üzerine bağlayabileceğimiz farklı faydalı yükle beraber görevini ilerletebiliyor. Bu faydalı yükler yangın tüpü, arama-kurtarma faaliyetlerinde ya da askeri operasyonlarda kullanılabilecek şekilde tasarladık. Esas amacımız bir platform oluşturmaktı. Bu platformla beraber üzerine takabileceğimiz faydalı yük ile görevine tam otonom veya pilot desteğiyle sağlayabilmesi. 2,5 kilograma yakın faydalı yük taşıyabiliyor. Kuvvetlendirdiğimizde üzerine 20 kilograma kadar faydalı yükleri taşıyabilir" ifadelerini kullandı.

universitelilerden-karada-ve-suda-giden-insansiz-hava-araci-8198-dhaphoto2.jpg

'SUDAN KALKIŞ YAPABİLİYOR'

Güvenli düşüş testlerinin sürdüğünü belirten Solak, "Şu anda 5 metrede tasarladığımız güvenli düşüşü 10-20-30 metre gibi kademeli şekilde artırabiliriz. Geliştirdiğimiz İHA hibrit bir şekilde ilerleyebiliyor. Hibrit bir şekilde ilerlemesi diğer projelerden ayıran en önemli özelliği. Suya iniş yapıp, karaya geçiş yapabiliyor. Karada birbirinden bağımsız iki tekeri ile beraber hareketini sağlayabiliyor. Suyun üzerinden havaya kalkışını gerçekleştirebiliyor ya da karadan havaya kalkışını yapabiliyor. Hibrit bir şekilde farklı ortamlardan farklı ortamlara geçişini yapabiliyor. Pilot ile sürüşünü gerçekleştirebiliyoruz ya da içerisine yüklediğimiz tam otonom sürüş desteği var. Buraya bilgilerini yükleyeceğimiz görev ile tam otonom bir şekilde pilotsuz da görevini icra edebilmektedir. Projemiz tamamen yerli ve milli imkânlarla tasarlandı" şeklinde konuştu. (DHA)

universitelilerden-karada-ve-suda-giden-insansiz-hava-araci-8198-dhaphoto4.jpg