UKRAYNA'DAN NATO'YA SİLAH SEVKİYATI TALEBİ
Rusya''nın Ukrayna''ya yönelik işgali sürüyor. Donbas''ta kıran kırana geçecek bir çatışmaya hazırlanan Ukrayna''nın talebi ise daha fazla silah sevkiyatı oldu.
NATO dışişleri bakanları toplantısına katılan Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Brüksel''de yaptığı açıklamada, "Benim gündemim çok basit. Sadece üç madde var: Silah, silah, silah" ifadesini kullandı. Kuleba, NATO müttefiklerinden Ukrayna ordusuna aralarında savaş uçakları, hava savunma sistemleri, füzeler ve zırhlı araçlar olan daha fazla silah vermesini istedi. Ukraynalı bakan, saldırı ve savunma silahları arasında kendileri için bir fark olmadığını, hepsinin Ukrayna''yı savunmak için kullanılacağını ifade etti. Kuleba, bu ayrımı yapan ülkeleri de “İkiyüzlülükle” suçladı.
''ÇOK İNSAN ÖLECEK''
Ukrayna''ya "saldırı" silahı göndermekte isteksiz olan müttefikleri eleştiren Kuleba, özellikle "kaynakları ve kapasitesi" dikkate alındığında Almanya''nın "daha fazlasını yapabileceğini" söyledi. Almanya''daki karar verme sürecinin yavaşlığına tepki gösteren Ukraynalı bakan, "Berlin''in vakti olabilir, Kiev''in hiç yok" dedi.
Ukrayna Dışişleri Bakanı, Rus güçlerini durdurmak için NATO''nun hızlı kararlar vermesi gerektiğini belirtirken, "Ya şimdi bize yardım edersiniz, ki haftalardan değil günlerden bahsediyorum, ya da yardımınız çok geç kalacak ve çok sayıda insan ölecek, çok sayıda sivil evlerini kaybedecek, çok sayıda köy yok edilecek. Ve bunlar kesinlikle yardım çok geç geldiğinden olacak" dedi.
İTTİFAK UZLAŞTI
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de benzer mesajlar verdi. Kuleba''yla birlikte açıklamalarda bulunan Stoltenberg, "Ukrayna savunma amaçlı savaşıyor. Saldırı ve savunma silahı arasındaki ayrımın gerçek anlamda fiilen bir karşılığı yok" dedi.
Stoltenberg, "Ukrayna''nın daha fazla hava savunma sistemi, tanksavar, ağır ya da hafif silah ve daha birçok destek türüne olan ihtiyacının karşılanacağından" emin olduğunu söyledi. Stoltenberg ayrıca, İttifak üyelerinin Ukrayna''ya desteği güçlendirme konusunda uzlaştıklarını söyledi. NATO''nun Ukrayna''ya silah sevkiyatını önümüzdeki günlerde hızlandırması bekleniyor.
Bu arada Yunanistan''ın, ABD''den gelen "Ukrayna''ya Rus yapımı silah gönderme" teklifini reddettiği, ek askeri yardıma da “kendi gücünü düşüreceği” iddiasıyla sıcak bakmadığı belirtiliyor.
PESKOV: SAVAŞTA ÇOK KAYIP VERDİK!
Kremlin, savaşın başından bu yana ilk kez ağır kayıplar verdiğini itiraf etti. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Sözcüsü Dmitry Peskov, “Sky News” kanalına verdiği ropörtajda, Rusya’nın Ukrayna’da “önemli kayıplar” verdiğini söyleyerek, bunun “trajik” olduğunu kaydetti. Peskov, “Yalanlar ve kandırmacaların Ukrayna sokaklarında ölmüş sivillerin fotoğrafları, uydu görüntüleriyle desteklendiği günler yaşıyoruz” derken, tüm bunların kesinlikle aldatmaca olduğunu öne sürdü. Ölen sivillerin sayısı sorulduğunda, tam olarak doğrulanmamış rakamlardan bahsetmek istemediğini söyleyen Peskov, bununla birlikte “Önemli miktarda asker kayıplarımız oldu ve bu bizim için büyük bir trajedi” dedi.
Peskov, işgal harekatının önümüzdeki günlerde veya yakın gelecekte hedeflerine ulaşmasını, yahut müzakereler yoluyla sona ermesini umduğunu ifade etti.
RUSYA, İNSAN HAKLARI KONSEYİ''NDEN ÇIKARILDI
Birleşmiş Milletler (BM), Rusya’nın İnsan Hakları Konseyi üyeliğini askıya aldı. New York’taki BM Genel Kurulu’nda, Ukrayna’daki insan hakları ihlalleri nedeniyle Rusya’nın İnsan Hakları Konseyi üyeliğinin askıya alınması için oylama yapıldı.
Oylamada, 175 ülkeden 93’ünün “evet” oyu kullanması ile Rusya’nın Konsey üyeliği askıya alındı. Oylamada 24 ülke “hayır”, 58 ülke ise “çekimser” oy kullandı.
Ukrayna’nın BM Daimi Temsilcisi Sergey Kislitsa oylama öncesi, “Bugün İnsan Hakları Konseyi’nin bir üyesi başka bir egemen devletin topraklarında insanlığa karşı suçlar işliyor” diye konuştu.