TÜVTÜRK'ten beklenmedik araç muayenesi kararı! Bu testi geçemeyen arabalar ağır kusurlu sayılacak

TÜVTÜRK'ten beklenmedik araç muayenesi kararı! Bu testi geçemeyen arabalar ağır kusurlu sayılacak

TÜVTÜRK, araç muayenelerinde önemli bir değişikliğe giderek milyonlarca araç sahibini yakından ilgilendiren bir karar açıkladı.

İREM GÜL-GÜNBOYU

TÜVTÜRK, araç muayenelerinde önemli bir değişikliğe giderek egzoz gazı emisyon ölçüm testini geçemeyen veya bu testi yaptırmayan araçları trafikte ağır kusurlu araçlar olarak değerlendireceğini duyurdu.

Bu yeni düzenleme sonrasında pek çok araç sahibinin muayene istasyonlarına başvurduğu ve 77 şehirde gezici istasyonlarda bu hizmetin yeterince verilemediği ifade edildi. Egzoz gazı emisyon ölçümü, araç muayenesinde ‘Ağır Kusur’ olarak tanımlanır ve araç muayeneden başarısız olur. Egzoz gazı emisyon ölçümü, tüm sabit istasyonlar ve yetkilendirilmiş gezici istasyonlar tarafından yapılmaktadır.

Seyyar araç muayene istasyonunun hizmet verdiği ilçe sınırları içinde Egzoz Gazı Emisyon Ölçümü yapan başka bir yetkili ölçüm istasyonu var ise, o ilçe ve ilçenin belde, mahalle ve köylerinde Seyyar Araç Muayene İstasyonları Egzoz Gazı Emisyon Ölçüm hizmeti veremeyeceklerdir.

TÜVTÜRK tarafından yapılan açıklama şöyle:

"Sadece seçilen tarihin içinde bulunduğu haftanın programını görüntüleyebilirsiniz. 77 ilde bulunan gezici istasyonlar sadece randevu ile hizmet vermektedir. Geçerli bir Egzoz Gazı Emisyon Ölçümü olmaması, araç muayenesinde 'Ağır Kusur' olarak tanımlanır ve araç muayeneden başarısız olur. Egzoz Gazı Emisyonu Ölçümü'nü tüm sabit istasyonlarımızda ve yetkilendirilmiş gezici istasyonlarımızda yaptırabilirsiniz.

Seyyar araç muayene istasyonunun hizmet verdiği ilçe sınırları içinde Egzoz Gazı Emisyon Ölçümü yapan başka bir yetkili ölçüm istasyonu var ise, o ilçe ve ilçenin belde, mahalle ve köylerinde Seyyar Araç Muayene İstasyonları Egzoz Gazı Emisyon Ölçüm hizmeti veremeyeceklerdir.

Traktör muayenenizi ayrıca tüm gezici ve sabit istasyonlarımızda da yaptırabilirsiniz. Binek otomobil, traktör ve motosiklet haricindeki araçlar hava destekli hidrolik frene sahip ise gezici istasyonlarda araç muayene hizmeti verilmeyecek olup, sabit istasyonlarda hizmet verilmektedir.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın da destekleriyle araç sahiplerine daha yeşil ve çevre dostu bir hizmet sunmak için muayene raporları dijital ortama taşınıyor. Araç sahipleri muayene raporlarına dijital ortamdan kolayca ulaşabilecek. Bu sayede kağıt tüketiminin azaltılarak çevresel etkinin en aza indirilmesi hedefleniyor. Yeni uygulamayla 112 ton kağıt tasarrufu sağlanacak, 1904 ağaç kesilmekten kurtarılacak. Ayrıca, 7 bin 840 metrekare çam alanı tahrip olmaktan kurtarılarak, 459 bin 200 kilovatsaat elektrik enerjisinin yanı sıra 196 bin litre akaryakıt tasarruf edilecek, 30 bin 240 metreküp atık gazın atmosfere salımı da engellenmiş olacak.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nca hazırlanıp yürürlüğe konan Araç Muayene İstasyonlarının Açılması, İşletilmesi ve Araç Muayenesi Hakkında Yönetmeliğin 17’inci maddesinde yapılan değişiklikle birlikte araç muayene sürecinin sonunda verilen raporlar, araç sahiplerine SMS ve e-posta yoluyla gönderilecek. Ayrıca araç sahipleri bu rapora e-Devlet uygulaması üzerinden “Araçlarım” sekmesinden ulaşabilecekler.

Araç muayeneleri, devletin zorunlu kıldığı bir prosedürdür. Bu muayeneler, araçların teknik ve yasal açıdan uygun olup olmadığını değerlendirmek amacıyla gerçekleştirilir ve bu sayede trafiğe çıkacak araçların güvenliği ve yasal uygunluğu sağlanır. Bu önlem, diğer sürücülerin ve yol kullanıcılarının potansiyel kazalardan ve sorunlardan korunmasını amaçlar.

Sıfır kilometre araçların muayene tarihleri, aracın satın alınmasından 3 yıl sonra başlar. 3 yılın ardından devlet tarafından zorunlu tutulan araç muayene işlemleri yapılmalıdır.

ARAÇ MUAYENE PERİYOTLARI

Resmi/ hususi araçlar: İlk üç yaş ve sonrası için her iki yılda bir muayene edilmelilerdir.

Lastik tekerlekli araçlar: İlk üç yaş ve sonrası için her 3 yılda bir muayene edilmelilerdir.

Diğer motorlu araçlar: İlk bir yaş ve sonrası için her yıl muayene edilmelilerdir (kamyon, taksi, otobüs vb.)

İki- üç tekerlekli araçlar (L tipi motosikletler ve motorlu bisikletler): İlk üç yaş ve sonrası için her iki yılda bir muayene edilmelilerdir.

Römorklar- yarı römorklar: İlk bir yaş ve sonrası için her yıl muayene edilmelilerdir.

EGZOZ GAZI EMİSYON ÖLÇÜMÜ NASIL YAPILIR?

Egzoz gazı emisyon ölçümü, araçların egzoz gazı salınım miktarlarının ölçülmesi işlemidir. Egzoz gazı emisyon ölçümü, 81 ildeki tüm sabit TÜRKTÜV Araç Muayene İstasyonları’nda ve yetkilendirilmiş gezici istasyonlarda yapılmaktadır.

Egzoz gazı emisyon ölçümü yapmak için araç motoru çalışır durumdayken, egzoz borusuna bağlı özel bir cihaz kullanılır. Bu cihaz, aracın egzozundan çıkan gazların içindeki zararlı maddelerin miktarını ölçer. Egzoz gazı emisyon ölçümü sonucunda ortaya çıkan değerler belirlenmiş olan sınırlar içindeyse araç egzoz emisyonu ölçüm pulu (egzoz pulu) almaya hak kazanmaktadır.

ARAÇ MUAYENESİ NASIL YAPILIR?

Araç muayenesi, araçların güvenli bir şekilde trafiğe çıkıp çıkamayacağını belirlemek için yapılan bir işlemdir. Araç muayenesi, egzoz gazı emisyon ölçümü, fren testi, ışıklandırma testi, lastiklerin durumu, emniyet kemeri, camların durumu ve diğer birçok testi içerir. Araç muayenesi yapmak için TÜVTÜRK istasyonlarına başvurabilirsiniz. Muayene öncesinde aracınızın vergi, MTV, trafik cezası gibi borçlarınızın olmaması gerekmektedir. Ayrıca zorunlu trafik sigortası tarihinizin güncel olup olmadığını kontrol etmeniz gerekmektedir. Muayene öncesinde online ve ücretsiz randevu almanız gerekmektedir. Randevu işlemlerini TÜVTÜRK’ün internet sitesinden veya çağrı merkezi telefon numarasından kolaylıkla alabilirsiniz.

Randevu almadan giden araçlar kabul edilmemekte ve TÜVTÜRK istasyonlarında yeniden randevu verilerek gönderilmektedir. Muayene gününe kadar aracınızın ruhsatının ve kimliğinizin yanınızda bulunması gerekmektedir. Egzoz gazı emisyon ölçümü yapmak için araç motoru çalışır durumdayken, egzoz borusuna bağlı özel bir cihaz kullanılır. Bu cihaz, aracın egzozundan çıkan gazların içindeki zararlı maddelerin miktarını ölçer. Egzoz gazı emisyon ölçümü sonucunda ortaya çıkan değerler belirlenmiş olan sınırlar içindeyse araç egzoz emisyonu ölçüm pulu (egzoz pulu) almaya hak kazanmaktadır

İlgili Haberler