Türkiye’nin en büyük 3. kalesine çini süslemesi

Türkiye’nin en büyük 3. kalesine çini süslemesi

Türkiye'nin en büyük üçüncü kalesi olan Bayburt Kalesi, eski görünümüne kavuşturuluyor. Geçmişte sur duvarlarında yer alan ve 10 santimetrekarelik kırık örnekten yola çıkılarak, yeniden üretilmiş 800 yıllık çini örnekleri, kale surlarına titizlikle yerleştiriliyor.

800 yıllık kaleye çini çalışması

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca hazırlanan proje kapsamında, Karadeniz ile Doğu Anadolu bölgesi arasında, tarihi İpek Yolu güzergahında önemli bir kavşak noktasında yer alan Bayburt Kalesi’nde, 2017 yılında restorasyon ve arkeolojik kazı çalışması başlatıldı.


BİZANS VE OSMANLI İZLERİ
Türkiye’nin en büyük üçüncü kalesi olma özelliği taşıyan yapıda üç yıldır süren çalışmalarda, 1’inci Justinianus dönemine tarihlenen iki sarnıç yapı ile Roma ve Osmanlı dönemine ait çok sayıda seramik eser, ok ucu ve pipo bulundu.


KALEDE ÇOK SAYIDA ESER BULUNDU
Sarnıçlar ve kilise ile 1 konut gün yüzüne çıkarıldı. Kale ve çevresinde, han, hamam, cami ve bedesten gibi eserlerin çıkarılması için sürdürülen çalışmalarda bölgeden, 19 envanterlik, 44 etütlük eser ve 100 buluntuya ulaşıldı.


ÇİNİ ÇALIŞMASI BİR AY SONRA BİTİYOR
İki yıldır devam eden çini çalışmalarının bir ay içerinde bitirileceğini Bayburt Valisi Cüneyt Epcim, şu açıklamasında:  “Bir ay içerisinde Bayburt Kalesi, çini motiflerine kavuşacak. Bayburt Kalesi için daha yapacağımız çok hizmetler olacak” söyledi.

kale33.jpg