Türkiye’nin geçtiğimiz dönemde Doğu Akdeniz bölgesinde ve diğer bölgelerde önemli hamleler yaptığını ve bu hamlelerden asla geri adım atmaması gerektiğini kaydeden Kocaeli Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Poyraz Gürson, “ Türkiye dış politikada bir milim bile geri adım atmamalı. Bunu söylerken bugüne kadar kendisine yakın olan çatışma alanlarında elde ettiği hakları korumasından bahsediyorum.
"KATAR UÇAKLARI EGE DENİZİ'NDE UÇABİLECEK"
Doğu Akdeniz’de Libya ile yaptığı antlaşma Yunanistan’ın bütün rüyalarını kabusa çevirdi. Yunanistan bunun üzerine Katar ile ortak hareket etmeye başladı. Katar uçakları artık Ege Denizi’nde uçabilecek. Türkiye Yunanistan’ın bundan sonra yapacağı hamlelere dikkat etmek durumunda kalacak. Bunun ötesinde Libya, Doğu Akdeniz, Balkanlar, Kafkaslar, Orta Asya ve özellikle Fergana Vadisi, Balkanlar, Karadeniz, Suriye gibi konular Türkiye’yi çok meşgul edecek önümüzdeki yıl. Bu nedenle Türk dış politikası özel bir hazırlık içinde olmalı dersek abartı olmayacaktır” dedi.
"TÜRKİYE'Yİ UĞRAŞTIRACAK BİR KONU"
Türkiye’nin önümüzdeki dönem Mavi Vatan ve kara sınırlarına çok dikkat etmesi gerektiğini kaydeden Gürson, şunları kaydetti: “ Türkiye’nin etrafına baktığınızda bulunduğu bölgede tam anlamıyla küresel bir rekabet alanı oluştu. Küresel bir ateş çemberinin içinden geçerken bir taraftan sorun alanları çoğalırken diğer taraftan fırsat alanları da oluşuyor elbette. Öncelikli olarak İsrail ve CENTCOM işbirliği ile Türkiye’nin komşusu İran’a yönelik bir operasyonun olup olmayacağı meşgul edecektir Türkiye’yi. Bir kere buna dikkat etmesi gerekiyor. Suriye’de PYD-YPG oluşumu yani Fırat’ın doğusu meselesi yine Türkiye’yi çok yakından ilgilendiriyor.
İdlib Suriye’de kırılma noktalarından Türkiye’yi uğraştıracak bir konudur. Bu iki sorun Türkiye’nin sınırlarında en büyük sorunları oluşturuyor kısa vadede. Ayrıca buna bir de Irak’taki sorunu katarsak, Türkiye terörle mücadele başta olmak üzere, sınırlarındaki sıcak çatışmalara dikkat etmesi gerekecek yine önümüzdeki yıl. Öncelikli olarak Türkiye’yi meşgul edecek konuların başında gelen konular arasında bunlar var.”
"MAVİ VATAN’IN YARATTIĞI FIRSATLAR ÇOK RAHATSIZ ETTİ"
Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki kazanımlarının Yunanistan başta olmak üzere Türkiye’nin komşularında tedirginlik uyandırdığını ifade eden Gürson, “ Bu gayet normal. Türkiye Libya ile deniz yetki antlaşması yaparak Yunanistan’ın adeta 100 yıllık rüyalarını kabusa çevirdi. Türkiye, Güney Kıbrıs Rum Kesimi ile Yunanistan’ın Doğu Akdeniz’deki petrol ve doğal gaz arama çalışmalarına devam etmesini yakından takip etmeli. Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum kesimi Katar ve ABD’nin de açıkçası desteği ile bu işe girdi. Yunanistan, buradan pay alabilmek için Türkiye’ye yönelik olarak hamleler yapmak isteyecektir ama Türkiye’nin hamleleri daha baştan aslında boşa çıkardı. Bu hamleler Doğu Akdeniz’de kazanım alanı yaratırken, aynı zamanda Afrika kıtasından, Orta Asya’ya kadar Türkiye’ye fırsatlar da açtı. Türkiye bunları kazanım hanesine nasıl çevirebilir bunlara da bakmalı” diye konuştu.
"ORTA ASYA İLE İLİŞKİLERDE SORUN ÇIKARTILMASINA İZİN VERİLMEMELİ"
Balkanlar’daki ortam, Kafkaslardaki durum, Orta Asya konularına da Türkiye’nin önümüzdeki yıl dikkat etmesi gerektiğine dikkat çeken Gürson, “ Türkiye’nin balkanlardaki hareketlenme ile ilgili olarak da dikkatli olması gerekiyor. Sonuçta küresel rekabet içinde Balkanlarda önem kazanıyor. Kafkasya’da son dönemde Ermenistan ile atılan karşılıklı adımlar yani Türkiye’nin Ermenistan ile Ermeni diasporasını birbirinden ayırma çabaları sonuç verirse önemli bir sonuç alınmış olur. Kafkaslarda yeni bir kazanım elde edilmesi için Türkiye gayret içinde olmalı. Bunun yanında önümüzdeki dönem öne çıkan konuların başında yine Orta Asya gelecek. Özellikle Afganistan’daki durum önemli. Türkiye burada çok dikkatli olmalı. Fergana Vadisi’nin durumunu da yakından takip etmeli. Bölgede olası karışıklık, Türkiye’nin Türk dünyası ile ilişkilerinde aksaklığa neden olabilir. Bu aksaklığı ortadan kaldırmak için gerekli adımlar atılmalıdır” ifadelerini kullandı.
"AFRİKA’DAN ORTA ASYA’YA TÜRKİYE DİKKAT ÇEKTİ"
ABD ile Çin arasındaki küresel sert rekabetin Türkiye’nin dışında olmayacağını belirten Gürson, sözlerini şöyle tamamladı: “ Türkiye, Orta Asya’dan Afrika’ya kadar olan bölgede etkinlik göstermeye başladı. Afrika ülkelerine yönelik savunma sanayi ticari girişimleri gerçekleştiriliyor ancak elbette ABD ve Fransa’yı yani batıyı bu çok rahatsız etti. Rusya’da Türkiye’nin Afrika’daki durumunu yakından takip ediyor. Türkiye’nin Orta Asya coğrafyasından, Afrika’ya kadar geniş bir bölgede etkinlik göstermek istemesi, Çin ve Rusya ile rekabet içeresinde olan ABD’nin yerine göre tepkisini çekerken, yerine göre de desteğini buluyor. Bu nedenle Çin, Rusya ve ABD arasındaki bu rekabette Türkiye milli çıkarları doğrultusunda hareket ederek istediğini alacaktır. Karadeniz’deki gelişmeler yine küresel rekabetin bir boyutu olarak yaşanan gerginlikte de Türkiye Karadeniz’deki çıkarları doğrultusunda hareket ederek bu krizin zararlarından uzak durabilir.” Ankara / Fatih Erboz
2022 SSK, Bağ-Kur emekli zammı ne kadar olacak? İşte merak edilen zamlı maaş hesabı!
Asgari ücrete göre değişen yardımlar? Neler veriliyor? Madde madde sıraladık!
Siz Turkovac aşısı olur musunuz? Türk aşısı hakkında neler biliniyor?
CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, zam şampiyonlarını açıkladı!