İran'da yapılan bir keşif, kozmetik tarihini değiştirdi. Bilim insanları, İran'ın güneydoğusunda bulunan 3 bin 700 yıllık bir rujun, şimdiye kadar keşfedilen en eski ruj olabileceğini söylüyor.
BRONZ ÇAĞI'NDAN KALMA KOYU KIRMIZI RUJ
2001 yılında Jiroft bölgesinde keşfedilen süslü klorit şişenin içinde bulunan koyu kırmızı renkli ruj, M.Ö. 1936 ile 1687 yılları arasında tarihlendiriliyor. Bu da ruju, "muhtemelen analitik olarak rapor edilen en eski ruj" yapıyor.
ANTİK İRAN'DA KOZMETİK GELENEĞİ
Neredeyse 4 bin yıllık bir ruj bulgusu şaşırtıcı olsa da, araştırmacılar bunu "antik İran'da kozmetolojide uzun süredir devam eden, iyi bilinen teknik ve estetik gelenek" ile açıklıyor. Antik Yakın Doğu ve Mısır'da fondöten, göz farı ve siyah sürme gibi kozmetik ürünlerin kullanımı biliniyordu.
RUHUN KİMYASAL ANALİZİ
Şişede kalan kalıntının kimyasal analizi, rujun yoğun kırmızı renginin hematitten, manganit ve braunit ile koyulaştırıldığından ve galen, anglesit ve diğer organik maddeler içerdiğinden kaynaklandığını gösteriyor. Karışımda bulunan bitkisel liflerin ise ruju kokulandırmak için kullanılmış olabileceği düşünülüyor.
IŞILTILI BİR RUJ MU?
Araştırmacılar, rujda kuvars parçacıkları da bulmuşlar ve bunun ruja ışıltı katmak için eklenmiş olabileceğini öne sürmüşler. Ancak kuvarsın çürüyen kaptan dökülmüş olması da ihtimaller dahilinde.
MODERN RUJLARA BENZERLİK
Çalışmanın yazarları, rujun içeriğinin "çağdaş rujların tarifleriyle çarpıcı bir benzerlik taşıdığını" belirtiyor. Bu da antik İran'ın güzellik uzmanlarının, modern dudak ürünlerinin temelini oluşturan teknikleri bildiklerini gösteriyor.
EŞSİZ ŞİŞE VE KOZMETİK ÜRÜNLERİN TİCARETİ
Rujun bulunduğu şişe de karmaşık bir şekilde dekore edilmiş ve benzeri bilinmiyor. Bu da araştırmacıları, "antik çağlarda kozmetik ürünlerin, günümüzdeki gibi belirli formlara sahip standart kaplarda markalandığı, paketlendiği ve ticaretinin yapıldığı" fikrini savunmaya itiyor.