Taksilerde yeni dönem. Anında müdahale dilecek

Taksilerde yeni dönem. Anında müdahale dilecek

İstanbul'da taksilere panik butonu uygulaması devreye giriyor.

Taksi sürücülerine yönelik hırsızlık, gasp, yaralama ve ölüm olaylarındaki artış nedeniyle İstanbul'da yeni bir uygulama hayata geçirildi. Yaklaşık 15 yıldır taksici cemiyetleri ve sivil toplum kuruluşları tarafından bu konuda çeşitli çalışmalar yapılmış ancak uygulamaya geçilememişti. Birçok şehirde yerel yönetimlerce taksilerde panik butonunun bulundurulması zorunlu tutulmuş, ancak sonuç alınamamıştı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), 12 Ocak 2024'te prototipini tanıttığı taksilerde panik butonu uygulamasını 1 Haziran 2024'ten itibaren kapsamlı olarak denemeye başladı.

t6-lfvb-png.webp

Sisteme randevu sırasına göre dahil edilen taksiler ile panik butonu uygulamasının denemesi yapılıyor. Kısa süre içinde İstanbul'daki tüm taksilerin sisteme entegre edilmesi hedefleniyor. Uygulama sayesinde taksicilere yönelik olaylarda sürücünün panik butonuna basmasıyla emniyet birimlerine olay ihbar edilecek. Ayrıca araç üzerindeki ışıklı tabela duruma ilişkin uyarı verecek ve güzergah üzerindeki denetim yapan polis ve jandarma birimleri haberdar edilecek. Bu süreçleri araç içerisindeki sürücü dışında kimse bilemeyecek.

t4-xnqo-jpg.webp

İBB tarafından tanıtılan prototipteki yolculara yönelik panik butonu henüz uygulamaya alınmadı. Mevcut uygulamanın deneme aşamaları tamamlandıktan sonra yolculara yönelik panik butonu da taksilere yerleştirilecek. Son aşama olarak taksi içerisine anlık görüntü aktarımı yapan kamera sistemi yerleştirilecek ve İBB'nin güvenlik birimleri tarafından rutin güvenlik denetimleri sürekli olarak sağlanacak.

t5-pmda-jpg.webp

Konuya ilişkin açıklama yapan taksici Birol Güneş, "Bu sistem, örneğin yolcuyla birlikte seyahat ederken veya yolcuyu lokasyonuna bıraktığınız esnada, herhangi bir münakaşa durumunda panik butonuna basıldığında 'TAKSİ S.O.S' şeklinde yanar. Böylece emniyet birimlerine ve 153 İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne ihbar edilir. İhbar edildiğinde en yakındaki ekipler olay yerine gelir ve müdahale eder" dedi.

Deneme süreci hakkında bilgi veren Güneş, "Randevu alıyorsunuz, Bahçelievler’de İBB’nin yerine gidiyorsunuz. Sıranız geldiğinde tepe lambası, panik butonu gibi her şey takılıyor. Entegrasyon tamamlandığında sistem tam çalışır hale gelecek. Panik butonuna yanlışlıkla bile basılsa polis ekibi gelir. Gerçekten sıkıntıdaysanız, panik butonuna bastığınızda polis ya da jandarma olay yerine müdahale eder" diye konuştu.

t3-oshq-jpg.webp

Taksici Necati Kara ise, "Taksiciler için can güvenliğimiz sıkıntıda oluyor. Her türlü müşteri ile karşı karşıya geliyoruz. Bu sistem bence çok güzel. Aslında kabinli bir sisteme geçilse daha iyi olur" şeklinde konuştu.

Cam panel taleplerini dile getiren taksi şoförü Yakup Halipçi, "Bu çok güzel bir şey. Müşteri bindiği zaman dolu yazıyor, basıyoruz boş yazıyor. Ancak içeride bir cam panel olması lazım. Bizim arkadaşlar var, 40 kişiyiz, hepsi memnun. İnşallah daha da güzel olacak" dedi.