Sosyal Dışlama
Göreli yoksulluk tanımı, ile ilgili bir kavram olan sosyal dışlama, kişilerin kendi aileleri ve içinde yaşadıkları toplumla sosyal bağlarının zayıflaması veya ortadan kalkması olarak tanımlanabilir.
Kavram iktisadi ve sosyal boyutları birlikte kapsar. Sosyal açıdan dışlanmış olan kişi ve hane halkı kendi geçimini sağlamaya yetecek bir gelir elde etme olanağından yoksun kalır, üretim ve çalışma piyasalarına katılımında sorunlarla karşılaşır ve varlığını idame ettirebilmek için gerekli olan varlık ve kaynaklara erişemez.
Yoksulluğun, beden ve zihin üzerindeki bu tahrip edici etkisi, insan yaşamına doğrudan bir saldırıdır.
Günümüzde dünyanın birçok bölgesinde kitlesel ölümlerin nedeni olan yoksulluk, insanı yaşamın dışına itiliyor, yok ediyor.
Bu bağlamda kapitalist dünya ekonomisi, dünya nüfusunun önemli bir kısmını yoksulluğa mahkûm ederken, bir yandan da insanları tüketime yönelterek, yoksulluğun dışlayıcı etkisini belirginleştirici mekanizmalar yaratıyor.
İnsan varlığının ve üretiminin tamamen değişim değeri üzerinden tanımlanması, insan varlığını metalaştırarak, bu dışlama mekanizmalarını pekiştiriyor ve derinleştiriyor.