Yağışların yeterli olmaması nedeniyle küresel piyasalarda zeytin ve zeytinyağı fiyatları arttı. Bakanlık, yurtiçi fiyat dalgalanmalarını önlemek için zeytin ihracatına sınırlama getirdi. Ancak 1 Kasım'a kadar alınan tedbirler, yükselen fiyatları durduramadı. Zeytinyağı fiyatlarının enflasyon nedeniyle yaklaşık 3 kat arttığı ve daha da artabileceği bildiriliyor.
Evrensel’de yer alan habere göre, zeytin ağacının bakım istediğini belirten ve Bağarası’da 30 yıldır zeytin üreticiliği yapan Fevzi Çetin, Tariş’in bu yıl açıkladığı fiyattan memnun olduğunu söyledi. İklim krizinin ve yüksek enflasyonun zeytin ve zeytinyağı üretim maliyetlerine olumsuz yansıdığını belirten Çetin, “Geçen yıl 8 ton yağ ürettim. Ülkemizde su sıkıntısı, inişli çıkışlı yüksek enflasyon dalgalanması yaşadık. Bize göre iyi olduğunu düşündüğümüz 110 liradan yağı sattık. Fakat kısa bir sürede yağ maliyetleri fırlayınca sevincimiz yarım kaldı. Zeytinyağında bu yıl asit oranı yüksek olduğu için rafine yağ fazla, sızma zeytinyağı olarak dediğimiz yağ az. Bu yüzden piyasada sorun yaşanabilir” dedi.
Çetin, “Yaklaşık 3 kat artan fiyatların, toptan ve perakende zeytinyağına yansıması benzer artışta olacak gibi görünüyor. Ben bu fiyatlarla marketlerde perakende olarak satılabileceğine inanmıyorum. Tüketicinin zeytinyağı tüketmesi çok zor olacak” diye konuştu.
Foça Zeytinyağı Kooperatif Başkanı Ercan Yüksektepe, “Mazot ve gübre girdisi düşünüldüğünde açıklanan fiyatlar ancak maliyetleri karşılayabiliyor. Açıklanan rakam, tarihin en yüksek rakamı gibi görünse de tarihin en yüksek enflasyonu karşısında çiftçinin yüzünün yine güldüğünü söyleyemeyiz” diye konuştu.