Yedieminlerdeki 700 bin aracın satışı başladı: Süreç nasıl işleyecek?
Resmî Gazete'de yayımlarak yürürlüğe giren yedieminlerdeki korunmaya gerek kalmayan araçların satışıyla ilgili detaylar netleşti. İşte tüm ayrıntılar...
114
İcra ve İflas Kanunu'na eklenen geçici 20. madde ile birlikte yedieminlerde bulunan ve icra hukuku kapsamında artık korunmasına gerek duyulmayan hacizli mallara ilişkin tebliğ, 18 Ekim'de Resmi Gazete'de yayımlandı. Söz konusu tebliğ, geçen kasım ayının 1'i itibarıyla yürürlüğe girdi. Bununla birlikte yedieminlerdeki 700 bin aracın satışı da başladı. Peki alış-satış süreci nasıl işleyecek ve ihaleler nasıl gerçekleştirilecek? İşte tüm detaylar...
214
Bu durumda, haciz kararı kaldırılmış olan ve şu anda yedieminlerde tutulan mallar, yasal istisnalar dışında öncelikle sahibi olan borçlu tarafından alınabilecek. Eğer borçlu malını almazsa, rehin hakkı sahibine malı alma olanağı tanınacak.
314
Eğer tanınan haklar kullanılmazsa, sicile kayıtlı mallar ve diğer mallar, kamusal çıkarlar gözetilerek yasal olarak belirlenen bir bedel karşılığında MKE A.Ş'ye devredilecek. Bu satış ve mülkiyet devri sonucu elde edilen bedel, saklanacak ve hak sahiplerine ödenecek.
414
Belirtilen mallar, MKE A.Ş'ye devredilmezse, çürümelerini önlemek ve ülke ekonomisine ve çevreye zarar vermemek amacıyla Türkiye Kızılay Derneği'ne ücretsiz olarak devredilecek.
514
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, yedieminlerde bulunan araçların satış süreci hakkında ayrıntıları sosyal medya hesabından paylaştı.
614
BAŞVURU YAPILARAK TESLİM ALINACAK
1-10 Kasım tarihleri arasında Gümrük İdaresi, 4458 sayılı Kanun kapsamında serbest dolaşımda olmayan tasfiye konusu malın teslimi için başvurarak malı teslim alabilecek.
714
Bu şekilde mal tasfiye edilmezse Tahsil Dairesi, belirtilen süreyi takip eden on gün içinde (10-20 Kasım), 6183 sayılı Kanun uyarınca üzerinde haciz bulunan malı muhafaza veya satış işlemleri için alabilecek.
814
YEDİEMİN ÜCRETİ ÖDENECEK
Mal gene tasfiye edilemezse, borçlu ilgili Tebliğ’in 9. maddesinde belirtilen süreyi takip eden on gün içinde (20-30 Kasım) yedieminlik ücretini ödeyerek malı teslim alabilecek.
914
Mal bu süreçte de tasfiye edilmezse, rehin hakkı sahibi, 10. maddeye atıfta bulunan süreyi takip eden on gün içinde (1-10 Aralık) rehinden kaynaklı doğan haklarını kullanabilecek.
1014
ONLİNE SATIŞ YAPILACAK
Sicile kayıtlı mallar için belirtilen maddeler çerçevesinde malın tasfiye edilememesi halinde, tasfiye dairesi, 11'inci madde süresinin dolmasını müteakip, yani 10 Aralık'tan itibaren hiç vakit kaybetmeden malın Resen Satış İşlemlerine başlayacak. Bu satış işlemleri, elektronik satış portalı üzerinden gerçekleştirilecektir. Her bir tasfiye dairesinin satış takvemi kendi sürecine göre ilerleyecek.
1114
Bu yöntemle satılamayan mallar için, malın mülkiyetini talep eden borçlu, yediemine satış işlemlerinin tamamlanamadığı tarihten itibaren 10 gün içinde malı teslim alabilir.
1214
DEVİR OLMAZSA MKE TESLİM ALABİLECEK
Sicile kayıtlı mallar için yukarıdaki maddeler gereğince malın tasfiye edilememesi durumunda, malı devralmak isteyen MKE A.Ş., Tebliğ'in 13. maddesinde belirtilen sürenin dolmasını müteakip bir ay içinde hurda bedelini ödeyerek malı teslim alabilir.
1314
YİNE TASFİYE EDİLEMEZSE KIZILAY'A DEVREDİLECEK
Eğer mal hala tasfiye edilemezse, malın mülkiyeti bedelsiz olarak icra mahkemesi kararıyla Kızılay'a devredilecek.
1414
ARAÇLAR NEREDEN SATIŞA ÇIKARILACAK?
Araçların satışa çıkarılmadan önce öncelikle sahiplerine satın alma seçeneği sunulacak. Sahipleri tarafından alınmayan araçlar, e-ihale yöntemiyle satışa sunulacaktır.