Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından, vergi borcu ödemeleri için tanınan süre mali zorluklar ve çeşitli nedenlerle ödemelerini zamanında gerçekleştiremeyen mükellefler için uzatıldı.
Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen 4 il ve 2 ilçede, vergi mükelleflerine borçlarını ödeme konusunda ek süre ve taksitlendirme imkanı sağlanacak.
Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) yetkililerine göre, Hazine ve Maliye Bakanlığı, depremin yaşandığı bölgelerdeki mükellefleri mücbir sebep hali kapsamında kabul etti.
Bu kapsamda, beyanname ve bildirimlerin verilme süreleri ertelendi. Ancak, mücbir sebep hali kademeli olarak sona erdirilmekte. Mevcut durumda, mücbir sebep hali devam eden Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya ile Gaziantep'in İslahiye ve Nurdağı ilçelerindeki mükellefler için bu durum 31 Ağustos itibarıyla sona erecek.
ERTELENEN BEYANNAMELER İÇİN YENİ TAKVİM
Mücbir sebep hali süresince ertelenmiş beyannameler için özel bir beyan ve ödeme takvimi belirlendi. Hazine ve Maliye Bakanlığı, bu takvim kapsamında aylık, 3 aylık ve yıllık dönemler için farklı beyanname verme ve ödeme süreleri öngördü.
KDV beyannameleri 30 Eylül 2024'e kadar verilebilecek ve ödemeler 4 ayrı tarihe yayılacak. İlk ödeme Eylül ayında başlayacak ve diğer ödemeler takip eden ayların sonlarına kadar gerçekleştirilebilecek.
Gelir stopaj vergisi beyannameleri ise 31 Ekim 2024'e kadar verilebilecek. Bu beyannamelerle ilgili vergiler için 4 ayrı ödeme tarihi belirlendi. 2022 ve 2023 yıllarına ait yıllık gelir ve kurumlar vergisi beyannameleri de 31 Ekim'e kadar verilebilecek ve ödemeler 2 Aralık 2024 ile 31 Aralık 2024 tarihlerine kadar yapılabilecek. Motorlu taşıtlar vergisinin 2023 yılı ikinci taksiti ile 2024 yılı ilk ve ikinci taksitleri de 2 Aralık 2024'e kadar ödenecek.
MÜCBİR SEBEP HALİ DEVAM EDENLERE İLAVE SÜRE
Depremden etkilenerek vergi yükümlülüklerini yerine getiremeyen ve mücbir sebep halinin devam ettiğini belirten mükellefler, gerekli belgelerle birlikte bağlı oldukları vergi dairelerine bireysel başvuruda bulunabilecekler.
Bu talepler, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından değerlendirilecek ve mücbir sebep halinin devam ettiği belirlenen mükelleflere ek süre verilebilecek. Şartları sağlayan mükelleflerin borçları, faiz uygulanmaksızın 24 aya kadar taksitlendirilebilecek.
Ödemekte zorluk çeken mükellefler, ödemelerinin bitiminden itibaren bir ay içinde taksitlendirme talebinde bulunabilecekler.