Vatandaşı elektrik çarptı: Son 2 yılda rekor zam

Yapılan özelleştirmelerden sonra yaşanan serbest rekabet, elektrik faturaların zam olarak yansıyor. Sayaç okuma, perakende satış hizmeti, dağıtım bedeli, açma-kapama bedeli gibi birçok kalemde tüketiciden alınan ücretler mağduriyet yaratıyor.

Türkiye'de yaşam standartları her geçen gün düşerken, vatandaş faturalara yapılan zamlardan dolayı da mağdur ediliyor. Yüksek elektrik faturaları ile vatandaşın sıkıntıya düştüğünü aktaran İYİ Parti Antalya Milletvekili Feridun Bahşi, “Elektrik faturaları vatandaşı çarptı. Vatandaşlar yapılan zamlarla perişan ediliyor. Faturalara yansıyan kayıp-kaçak, sayaç okuma, perakende satış hizmeti, dağıtım bedeli, açma-kapama bedeli gibi birçok kalemde tüketiciden alınan ücretlerle mağduriyet daha da arttı” açıklaması ile fatura adı altında farklı kalemlerde tahsilat yapıldığına dikkati çekti.

DAHA UCUZ ELEKTRİK BEKLENİYORDU 

TEDAŞ'ın özelleştirme kararının ardından, daha ucuz elektrik beklenirken, vatandaşın daha zor bir duruma düştüğüne işaret eden Bahşi, Sözcü'den Deniz Ayhan'ın haberine göre, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, tarafından cevaplandırılması istemiyle TBMM'ye önerge de verdi.

2 YILDA YÜZDE 72 ZAM

Bahşi, "TEDAŞ'ın özelleştirilmesiyle elektrik, özel firmalar tarafından halka daha pahalı biçimde satılmaya başlanmıştır" ifadelerini kullanarak, son 2 yılda elektriğe yüzde 72 zam geldiğine ve tüketicinin korunmasının anayasal  bir görev olduğuna vurgu yaptı. 

DAĞITIM ŞİRKETLERİNİN ZARARI MI KAPATILIYOR?

İYİ Partili Feridun Bahşi, soru önergesinde “Elektrik dağıtım şirketleri arasında sabit bir fiyat politikası var mıdır? Elektriğe son 2 yılda yüzde 72 zam yapılmasının temel nedeni dağıtım şirketlerinin zararını kapatmak mıdır? Arızaların çok geç hatta hiç giderilmemesi, gerekli altyapı yatırımlarının sağlanamamış olması ve sürekli elektrik kesintilerinin yaşanması gibi sıkıntılar konusunda ne yapılmaktadır?” sorularını gündeme getirdi.

Ekonomi Haberleri