2014 yılında Van'da gerçekleştirilen ve 51 bin 793 kişinin katılımıyla rekor kırılan 'Dünyanın en kalabalık kahvaltı sofrası' organizasyonunun ardından, Van kahvaltısının dünyaca tanıtılması amacıyla 5 Haziran 2020'de 'Dünya Kahvaltı Günü' olarak kabul edildi.
Yaylalardan toplanan endemik bitkilerle hazırlanan "otlu peynir", yüksek rakımlı yaylalardan elde edilen "karakovan balı", un, tereyağı ve yumurta karışımıyla yapılan "murtuğa" ve bölgeye özgü tereyağında kavrulan ve öğütülmüş buğdayla hazırlanan "kavut" gibi yaklaşık 17 çeşit ürünü içeren Van kahvaltısı, uzun yıllardır şehrin en önemli kültürel mirası olarak öne çıkıyor. Vatandaşlar bu yıl da 2 Haziran'da hazırlayacakları kahvaltıların fotoğraflarını sosyal medya platformlarında #dünyakahvaltıgünü etiketiyle paylaşacaklar.
Bakhelebak Kahvaltı Solunu İşletmecisi Fariz Gül, Van kahvaltısının yaklaşık 8 çeşit ürünü tescillendiğini belirterek, otlu peynir, kavut, murtuğa, gül ve ceviz reçeli gibi damak tadına hitap eden ürünlerin bulunduğunu ifade etti. Gül, "Van kahvaltısı, çeşitli doğal ürünlerin bir araya geldiği bir kahvaltıdır ve serpme kahvaltısı gibi algılanmamalıdır. Serpme kahvaltı israftır ve biz bunun önüne geçmek için sürekli çağrı yapıyoruz. Doğal Van kahvaltısı ürünlerini tüketerek bu mirasa sahip çıkmalıyız" dedi.
Van kahvaltısının marka değerini artırmak için çalışmalar yaptıklarını belirten Gül, coğrafi işaret alan ürünlerin şehrin ön plana çıkmasını sağladığını dile getirdi. Gül, "2020 yılından bu yana kahvaltı tanıtımlarını medya araçları üzerinden gerçekleştiriyoruz ancak Van kahvaltısını toplu bir etkinlikle tanıtmak için çalışıyoruz. Bu yıl olmasa da önümüzdeki yıllarda bir sokak şenliği düzenlemeyi planlıyoruz" şeklinde konuştu.