Uzmanlar uyarıyor sakın yemeyin. Karpuzun o kısmı resmen zehir saçıyor

Yaz mevsiminin en keyifli meyvelerinden biri olan karpuzun, yanlış seçildiğinde gıda zehirlenmesine yol açtığını biliyor muydunuz? İşte karpuz seçerken dikkat edilmesi gerekenler...

Yazın popüler meyvesi olan karpuz, dikkat edilmezse tehlikeli olabilir. Aşırı nitrat alımı, gıda zehirlenmesine yol açar. Karpuz tüketirken dikkat edilmesi gerekenlerden biri nitrat oranı. Evde nitrat oranını ölçmenin yolu bakın neymiş.

BU BELİRTİLERİ DUYUNCA UZMANA BAŞVURUN

Karpuz yedikten sonra dikkat edilmesi gereken belirtiler şunlar.

ATV Ana Haber'e konuşan TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Yaşar Üzümcü, "Mide bulantısı, karın ağrısı, baş dönmesi, halsizlik, kendini kötü hissetme gibi durumlar, özellikle riskli bir gıda tüketildikten birkaç saat sonra ortaya çıkıyorsa, o gıdadan şüphelenmemiz gerekir" dedi.

KARPUZUN TADININ BOZULMAMASI İÇİN BAZI İPUÇLARI:

Göbek kısmında boşluk olan karpuzları tüketmeyin. Büyüme hormonu kullanılan karpuzların ortasında boşluklar oluşUr ve bu hormonlar zehirlenmeye neden olur. Ayrıca karpuz kesildiğinde kabuk kısmının renginin de önemli olduğunu unutmayın.

Hafif karpuzlardan kaçının. Her zaman ağır karpuzları tercih edin, aksi takdirde zehirlenme riskiyle karşı karşıya kalabilirsiniz.

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Remzi Suiçmez, karpuzdaki nitrat seviyesinin fazlalığını anlamanın bir yolunu açıkladı.

KARPUZDAKİ NİTRAT ORANINA DİKKAT!

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Remzi Suiçmez, "Yaz döneminde bol miktarda tükettiğimiz karpuzda verim ve kalite açısından bazı girdilerin kullanılması zorunlu. Bunlardan biri gübre, diğeri ilaç. Nitrat düzeyi dahil gerekli ölçümlerin yapılması gerekli.

SUYA ATIP BEKLETTİĞİNİZDE SU...

Karpuz kesildiğinde kenarlarında sarılık varsa, o karpuz tüketilmemeli. Karpuzu bir bardak suya atıp 10 dakika beklettiğimizde su pembeleşirse, aşırı nitrat düzeyi olduğu anlaşılır" ifadelerini kullandı.

Sağlık Haberleri