Okullar açılmayacak mı? Okullardaki risk sonrası flaş açıklama!

Uzmanlar, son aylarda Avrupa başta olmak üzere çok sayıda ülkeyi ele geçiren maymun çiçeğinin, 2022'nin sonuna doğru okul sezonunun açılmasıyla çocuklar arasında salgın riskinin artabileceğine belitti.

Başlangıç noktası Afrika kıtası olan ve son 2 aydır birçok ülkeye de yayılan maymun çiçeği virüsü, dünya genelinde kaygı yaratmaya devam ediyor.

Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) 27 Temmuz''da yaptığı açıklama şu şekildeydi:

“78 ülkeden 18 binin üzerinde vaka bulunmakta ve vakaların yüzde 70''ini Avrupa bölgesi, yüzde 25''ini de Amerika bölgesi oluşturuyor.”

ÇİÇEK AŞILARI, MAYMUN ÇİÇEĞİNE KARŞI ETKİLİ

DSÖ, vakaların yüzde 98''inin erkek erkeğe cinsel ilişki yoluyla enfekte olduğunu, fakat virüsün yakın temas yoluyla da yayılabileceğinin altını çizdi. Virüsün çok sayıda ülkede yayılmasının ardından aşının gündeme gelmesi üzerine DSÖ, çiçek aşılarının maymun çiçeğine karşı etkili olduğunu açıkladı. Şu an çiçek aşılarından MVA-BN Kanada, Avrupa Birliği ve ABD tarafından onaylanırken LC16 ve ACAM2000 aşılarının da maymun çiçeğine karşı kullanımı üzerinde duruluyor.

ÇOCUKLAR ARASINDA VİRÜS YAYILABİLİR

DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus Tareen, toplu aşılama gerekliliği olup olmadığına ilişkin şu açıklamayı yaptı:

"Virüse karşı dünya genelinde toplu aşılamanın gerekeceğini söylemek zor. Fakat eğer ki sonbaharda okullar açılınca çocuklar arasında bir yayılmaya başlarsa daha geniş kapsamlı aşılama yapılabilir."

Tareen, şimdiye kadar maymun çiçeğinin Afrika''da çocuklar arasında yayıldığını belirtti. Aynı zamanda 2022''nin sonuna doğru okul sezonunun açılmasıyla salgın riskinin artabileceğine dikkati çekti. 

Tareen, maymun çiçeği salgınının kapanma gibi tedbirler gerektirmeyeceğini kaydederek, şöyle devam etti:

"Kovid-19, solunum yoluyla bulaştığı için kapanmalar ve benzeri tedbirler yaşandı. Fakat maymun çiçeğinde yayılma şekli bilindiği için böyle bir durum söz konusu olmaz. Ayrıca Kovid-19 başladığında bu virüse karşı aşının üretilip üretilmeyeceği bilinmiyordu, fakat maymun çiçeğine karşı etkili aşılar var."

Maymun çiçeğinin daha önce de Afrika kıtasının dışına çıkmasına rağmen neden bu sefer daha çok yayıldığı sorusuna Tareen, şu şekilde konuştu:

"Belli birtakım tesadüflerin bir araya gelmesi ve birden çok partnerli kişilerle yakın temaslı olabilecek bir grupta yerleşmesi, virüsün hızlı yayılmasına sebebiyet vermiş olabilir."

“MAYMUN ÇİÇEĞİNE DAİR FARKINDALIK YARATILMASI ÖNEMLİ”

Avrupa Birliği Komisyonu''nun sağlıktan sorumlu üyesi Stella Kyriakides de maymun çiçeğinin daha fazla yayılmasının önlenmesi için somut adımlar atılması gerektiğini belirterek, "Virüsün takibi, vaka bildirimi, temas takipleri, aşılamalar ve halkın bilinçlendirilmesi öncelik olarak kabul edilmeli." dedi.

Kyriakides, her ülkenin sağlık bakanlığının ulusal vakaları Avrupa Takip Sistemi''ne göndermesi ve vakaların izole edilmesi çağrısında bulundu. Virüsün yayılmaya devam edeceği uyarısında bulunan Kyriakides, "Risk grupları arasında herhangi bir yaftalama olmadan maymun çiçeğine dair farkındalık yaratılması önemli." dedi.

Sağlık Haberleri