Uzmanlar alarma geçti. Yaz aylarında bu virüse dikkat çocuklarda hızla yayılıyor

Yaz tatili, çocuklar için havuz, deniz ve açık havada oyun oynamak anlamına gelirken, aynı zamanda bazı hastalıkları da beraberinde getiriyor. Uzmanlar, ebeveynleri çocuklarda sıkça rastlanan yaz hastalıkları ve özellikle rota virüse karşı uyarıyor.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Lale Seren, yaz aylarında artan sıcaklıklarla birlikte çocukların sağlığını korumak için özel önlemler alınması gerektiğini belirterek, alınabilecek tedbirler ve korunma yöntemleri hakkında bilgi verdi.

SICAK HAVALARDA İSİLİK RİSKİ

Sabah Gazetesi'nde yer alan haberde, aşırı sıcakların ardından vücutta terleme veya özellikle 2 yaş altı bebeklerde ter bezi kanallarının tıkanmasıyla oluşan isiliğe dikkat çeken Dr. Seren, "İsilik genellikle boyun, omuz, diz arkası ve dirsek içi gibi kıvrım bölgelerinde görülür. Küçük kırmızı ve kaşıntılı cilt lezyonlarıdır. Sıklıkla alerjik cilt lezyonları ile karıştırılır. Önlenmesi için pamuklu giysiler giyilmeli ve derinin hava alması sağlanmalıdır. Tedavisinde her gün ılık suyla banyo öneriliyor" dedi.

PİŞİK OLUŞUMUNU ÖNLEYİN

Dr. Seren, bebeklerde sıkça görülen deri hastalıklarından biri olan pişiğin, bez kullanımı süresince tekrarlayabileceğini ve yazın sıcak ve nemin etkisiyle daha sık görüldüğünü belirtti. "Pişiği önlemek için sık sık bez değişimi yapılmalı, mümkünse ılık suyla yıkanmalıdır. Bebek cildinin hassas olduğu ilk aylarda cilt temizliğine özen gösterilmeli ve nemliliğini korumak için günlük bakım ürünleri kullanılmalıdır. Tedavisinde doktorun önerdiği krem ve pomadlar kullanılıyor" diye uyardı.

İSHALE KUSMA VE ATEŞ EŞLİK EDİYORSA

İshalin, 5 yaşın altındaki çocuklarda en önemli önlenebilir hastalık nedenlerinden biri olduğunu vurgulayan Dr. Seren, şunları söyledi:

"Uygun önlemler alınmadığında, vücuttaki su miktarının azalması ve beslenmede azalma gibi kısır döngüler ortaya çıkabilir. Bu durum, özellikle büyümenin hızlı olduğu ilk 5 yaşta gelişim bozukluklarına yol açabilir. İshal ile birlikte vücutta sıvı kaybı yaşandığından, özellikle bebeklerde ve küçük çocuklarda hayati tehlikeye neden olabilir. Sıvı kaybının belirtileri arasında ağız ve dil kuruluğu, susuzluk hissi, uykuya meyil, gözyaşında azalma, göz kürelerinin içeri çökmesi, idrar miktarında azalma ve solunum sayısının artması yer alır."

ÖĞLEN SAATLERİNDE ÇOCUKLARINIZI DIŞARI ÇIKARMAYIN

Bebeklerin ve çocukların cilt yapılarının ince olması nedeniyle güneşe ve ısıya karşı daha hassas olduklarına dikkat çeken Dr. Seren, "Özellikle sarışın ve açık tenli çocuklar güneş ışınlarına karşı daha duyarlı olabilir. Uzun süre güneşe maruz kalındığında ciltte kızarıklık, bazen su toplama şeklinde baloncuklar görülebilir.

ROTA VİRÜSÜ YAZ AYLARINDA HASTALIK YAPIYOR

Yaz aylarında özellikle rota virüsleri ve entero virüsler gibi çoğunlukla viral gastroenteritlerin salgın yaptığını belirten Uzm. Dr. Seren, "Havuz suları da bir bulaşma kaynağı olabilir. Bu konuya özellikle dikkat edilmeli. Enfeksiyonların önlenmesi için el hijyenine özen gösterilmeli, sık sık sabunla eller yıkanmalı, içme suyu ve yiyecekleri yıkamak için temiz su kaynakları kullanılmalı ve uzun süre dışarıda bekletilen süt, krema, mayonez gibi yiyeceklerden kaçınılmalı, ambalajlı ürünler tercih edilmeli" dedi.

KLİMA KAYNAKLI HASTALIKLAR

Çocukların bulunduğu ortamlarda sıcaklık ve nem seviyelerinin ideal aralıkta tutulması gerektiğini belirten Uzm. Dr. Seren, "Çocuklar için ideal iç ortam sıcaklığı 22-24°C arasında olmalı. Klima kullanımında doğrudan çocuklara üflememeye dikkat edilmeli. Klimalar düzenli olarak bakım görmeli, filtreleri temizlenmeli. Kirli filtreler, alerjenler ve mikropların ortamda dolaşmasına neden olabilir. Klimalar sürekli ve uzun süre çalıştırılmamalı. Klima çalışırken bir pencere veya cam açık bırakılması öneriliyor" dedi.

Sağlık Haberleri