Uzmanı uyardı! Göz eti güneşe fazla bakanlarda çok görülüyor

Dr. Öğretim Üyesi Semih Çakmak ve Medipol Mega Üniversite Hastanesi Göz Hastalıkları Bölümü'nden Op. Dr. Serdar Marol, güneşin gözler üzerindeki etkilerine yönelik önemli uyarılarda bulundu.

Dr. Öğr. Üyesi Semih Çakmak, halk arasında "göz eti" veya "kuş kanadı" olarak bilinen pterjiumun, güneşe fazla maruziyet durumlarında daha sık görüldüğünü belirtti. Çakmak, "Işığa ve güneşe doğrudan bakmak, göz damarlarında geri dönüşü olmayan hasarlara yol açabilir. Göz eti olarak bilinen pterjium, özellikle güneş altında çalışan kişilerde daha fazla görülmekte. Bu nedenle, güneşin yoğun ultraviyole ışınlarına karşı korunmak için mutlaka ultraviyole korumalı güneş gözlükleri kullanılmalıdır" dedi.

GÖZLÜK KULLANIN UYARISI

Op. Dr. Serdar Marol, güneşin vücudun her bölgesine hem termal hem de ultraviyole etkisiyle ciddi zararlar verebileceğini vurguladı. Marol, "Güneş, gözlerde katarakt oluşumunu hızlandırabilir ve kalıcı hasarlara yol açabilir. Özellikle güneş tutulması gibi durumlarda doğrudan güneşe bakmak, görme noktasında kalıcı yanıklara neden olabilir. Güneş gözlüğü kullanımı, bu tür zararlardan korunmak için gereklidir. Güneş gözlüğü bir aksesuar değil, göz sağlığı için bir zorunluluktur" ifadelerini kullandı.

Dr. Çakmak, özellikle çocuklarda güneş gözlüğü kullanımının önemine değinerek, "Alerjik olan çocuklarda güneş gözlüğü daha küçük yaşlarda kullanılabilir. Ailelere tavsiyem, çocuklarının göz sağlığını korumak için uygun güneş gözlükleri temin etmeleridir" dedi.

Sağlık Haberleri