Özel okula çocuk gönderen veliler son dönemde artan maliyetlerden oldukça şikayetçi. Eğitime yapılan yüksek zamların ardından kitap fiyatlarının astronomik seviyelere ulaşması ve servis ücretlerinin resmi oranların çok üzerinde belirlenmesi velileri zor durumda bırakıyor.
Bazı okullardaki öğrenci servisleri, UKOME’nin belirlediği ücret tarifesine uymadığı gibi, fazla alınan ücretlerin iade edilmemesi için sözleşmelere uyanıklık yapan maddeler ekliyor. Servis ücretlerine yüzde 16 oranında zam yapılmasına rağmen, bazı servis firmaları bu karara uymayarak velilerden fahiş ücretler talep ediyor.
25 BİN LİRA OLMASI GEREKEN ÜCRETİ 54 BİN LİRA OLARAK İSTİYORLAR
Servis şirketlerinin yaptıkları kurnazlıklar şaşkınlık yaratıyor. UKOME kararına göre, bir servis şirketi veliden yaklaşık 25 bin lira ücret talep etmesi gerekirken, bazıları 54 bin lira gibi fahiş rakamlar istiyor. Hatta 13 kilometrelik mesafe için 72 bin 822 lira talep edenler bile var. 100 bin liraya kadar çıkan talepler bile söz konusu.
Üstelik, sözleşmelere ekledikleri maddelerle, velilerin fazla ödedikleri parayı dava yoluyla geri almasını engellemeye çalışıyorlar. Velilerin en çok merak ettiği konu ise bu tür sözleşmelerin geçerliliği.
VELİLER FAZLA ÖDEDİKLERİ PARALARI GERİ ALABİLİR Mİ?
Avukat Mustafa Zafer, ATV Haber’e verdiği demeçte şu açıklamalarda bulundu:
“Tüketicinin haklarını ağırlaştıran bir maddenin sözleşmeye eklenmesi geçersiz sayılır. Tüketici kanununa göre, tüketicinin yasal haklarını kullanmasını engelleyen bir madde, yazılmamış kabul edilir.”
NASIL BİR YOL İZLEMELİ?
Veliler, fazla ödedikleri parayı dava yoluyla geri alabilirler. Bu konuda izlenecek yol hakkında Avukat Zafer, “Fazla ödemenin bir fatura ya da banka havale makbuzuyla Tüketici Hakem Heyeti’ne sunulması durumunda, iade mümkündür” dedi ve ekledi:
“UKOME tarafından verilen karar, servislerin uymak zorunda olduğu bir karar olup, bu karar hem servis sağlayıcıların alması gereken asgari ücretleri belirlerken hem de tüketiciyi koruyan bir tarafı bulunmaktadır.”