Adana, Türkiye'nin önemli tarım bölgelerinden biri olarak bu sezon fazla limon rekoltesi ile karşılaştı. Aşırı verim nedeniyle talep düşerken fiyatlar da geriledi. Mayer limonun kilosu 50 kuruşun altına indiğinde üreticiler giderlerini karşılayamadılar. Hatta yevmiyeci bile çalıştıramayan çiftçiler, ağaçlarını sökmeye başladılar.
Ürün fazla, talep az: Adanalı çiftçiler limon ağaçlarını söküyor...
Adana'da limon üretimi, fazla rekolte nedeniyle talebi azalttı ve kilo başına alım fiyatları düştü, bu da üreticileri ağaçları sökmeye yöneltti.
Adana, Türkiye'nin en önemli tarım bölgelerinden biri olarak kabul edilir ve 150 bin dönüm arazide üretilen Mayer cinsi limonun hasadı Eylül ayında başladı. Yaklaşık 600 bin ton rekolte beklenen bu limonun ilk hasat döneminde kilosu 4-5 lira arasında satılırken, talep eksikliği nedeniyle bahçede kilogramı 50 kuruşa kadar geriledi. Mayer limonuna talep olmayınca, ürünlerini satamayan çiftçiler limon ağaçlarını sökmeye başladı. Kimi üretici motorlu testere kullanarak ağaçlarını kesti, kimi ise kepçe yardımıyla sökme işlemine başladı.
SÖKÜLEN AĞAÇLAR BİYOKÜTLE TESİSLERİNE GİDİYOR
İhlas Haber Ajansı’na konuşan Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, “Adana’da bu sene limonda rekolte yüksek. İlk çıktığında 4-5 liraya mayer cinsi limon piyasaya girdi. Ancak şu anda hiç talep yok ve fiyatlar 50 kuruşa kadar geriledi. Bazı limon bahçeleri sökülmeye başlandı. Bazı çiftçiler damlama sulama hortumlarını dahi sökmeden limon ağaçlarını kepçelerle söküp biyokütle tesislerine gönderiyor. Önümüzdeki günlerde limon kesimi daha fazla olacaktır. Bazı çiftçiler halen limonu satarım diye bekliyor ama umut gözükmüyor” diye konuştu.
LİMON SÖKECEK KEPÇE DAHİ BULUNAMAYACAK
Çiftçinin limonda hiç kar etmese dahi 2 lira kilogram başına maliyeti olduğunu anlatan Doğan, “Biz hükümetimizden Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu desteği bekliyoruz. Adana çiftçisi çok zor durumda. Paketleme tesisleri yüzde 60-70’lik kapasite ile çalışıyor.
Mayer cinsi limon dalında kaldı. Ürününü erken satanların bir kısmı para kazandı ama şu anda ağaçlar hep duruyor. Önümüzdeki günlerde ağaç sökümü daha fazla olacaktır. Kepçe dahi bulunamayacaktır. Şu anda hatta biyokütle tesisleri de alımları ağırlaştırdı” ifadelerini kullandı. Doğan, Adana genelinde 150 bin dönüm alandaki limonun yüzde 5’inin söküldüğünü sözlerine ekledi.