Hain kumpas hala aydınlatılmadı: Uğur Mumcu vefatının 30. yıl dönümünde anılıyor!

24 Ocak 1993 tarihinde düzenlenen hain suikast sonucu hayatını kaybeden gazeteci Uğur Mumcu, vefatının 30.yıl dönümünde anılıyor.

1993 tarihinde evinin önünde aracına yerleştirilen bombanın patlatılması sonucu hain suikasta kurban giden gazeteci Uğur Mumcu vefatının 30.yılında anılıyor. 

UĞUR MUMCU KİMDİR?

Gazeteci, araştırmacı ve yazar Uğur Mumcu 22 Ağustos 1942''de Kırşehir''de dört kardeşin üçüncüsü olarak dünyaya geldi.

Mumcu’nun Şükran Güldal ile evliliğinden bir oğlu ve bir kızı oldu.

Mumcu’nun eşi Şükran Güldal Mumcu 23. Dönem TBMM''ye İzmir Milletvekili olarak girdi ve TBMM Başkanvekilliği görevini yürüttü.

 

EĞİTİM HAYATI

İlköğretimi Ankara Devrim İlkokulunda ve ortaöğretimi Ankara Bahçelievler Deneme Lisesinde okuyan Mumcu çok aktif bir öğrenciydi. 1961''de avukat olmak üzere başladığı üniversite eğitimini Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinde 1965''te tamamladı. Henüz öğrenciyken 26 Ağustos 1962’de Cumhuriyet gazetesinde yayımlanan "Türk Sosyalizmi" başlıklı makalesiyle Yunus Nadi Ödülü''nü aldı. 1963''te fakültede öğrenci derneği başkanı seçildi. 1969-1972 yılları arasında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinde İdare Hukuku Profesörü Tahsin Bekir Balta''nın asistanı olarak çalıştı.

 

GAZETECİLİK HAYATI

Yeni Ortam Gazetesi''nde köşe yazarlığı yapan Uğur Mumcu 1975’ten itibaren Cumhuriyet’te "Gözlem" başlıklı köşesinde düzenli olarak yazmaya başladı. Aynı zamanda Anka Ajansı''nda çalıştı.

1977 yılından sonra sadece Cumhuriyet için yazmaya başladı. "Gözlem" başlıklı köşesinde 1991 yılının Kasım ayına kadar aralıksız olarak yazdı.

1981’de terörün silah kaçaklığıyla ilgisini ortaya koymak ve kamuoyunu bu konuda uyarmak için yazdığı Silah Kaçakçılığı ve Terör yayımlandı. Aynı yıl Mehmet Ali Ağca''nın Papa''yı öldürme girişiminden sonra Ağca üzerine inceleme ve araştırmalarını yoğunlaştırdı.

1987’de araştırmacı gazetecilik açısından büyük bir başarı kabul edilen Rabıta ve 12 Eylül adlı kitapları 1991’de en önemli araştırmalarından biri olan Kürt-İslam Ayaklanması 1919-1925 yayımlandı.

 

1991 yılında İlhan Selçuk ve yaklaşık 80 Cumhuriyet Gazetesi çalışanı ile birlikte gazeteden ayrıldı. Bir süre işsiz kaldı. 1 Şubat - 3 Mayıs 1992 tarihleri arasında Milliyet Gazetesi''nde yazan Mumcu, Cumhuriyet Gazetesi''ndeki yönetim değişikliği üzerine 7 Mayıs 1992''de Cumhuriyet''e döndü.

Uğur Mumcu’nun ailesi 1994 yılında Mumcu’nun anısına Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı adında bir vakıf kurdu.

Ağabeyi İşçi Partisi Genel Başkan Yardımcısı Av. Ceyhan Mumcu''nun Uğur Mumcu ile ilgili röportajlarının bir kısmı Kardeşim Uğur Mumcu adıyla bir kitapta toplandı.

Uğur Mumcu, 24 Ocak 1993''te Ankara''da Karlı Sokak''taki evinin önünde arabasına konan C-4 tipi plastik bombanın patlaması sonucu suikasta kurban giderek hayatını kaybetti.

İlgili Haberler

Gazeteci Uğur Mumcu katledildiği yerde anılıyor!
Uğur Mumcu'nun eşi Güldal Mumcu, Sedat Peker'in iddiasına cevap verdi
Kemal Kılıçdaroğlu'dan Uğur Mumcu açıklaması! '28 yıl geçti asıl failler hala karanlıkta'

Gündem Haberleri