Bitlis'te Türkiye'nin büyük bir kısmının ponza üretimini karşıladığı belirtiliyor. Kentte günde 700 ton bims ve ponza üretilerek ülkenin dört bir yanına gönderiliyor.
Ponza, inşaat sektöründe önemli bir yapı malzemesi olarak kullanılmasının yanı sıra, tarım, tekstil ve kimya sektörlerinde de kullanılmaktadır. Kent, Nemrut Dağı eteklerindeki ocaklardan çıkarılan ponza ile ekonomik açıdan önemli bir kaynak oluşturmaktadır.
Yöre sakinlerinin "beyaz altın" olarak adlandırdığı ponza madeninin istihdam ve ekonomiye katkısı göz önüne alınarak, katma değeri yüksek ürünlere dönüştürülmesi amacıyla kentte yeni tesisler kurulması hedefleniyor. Bitlis Valisi Erol Karaömeroğlu, ülkenin ponza rezervinin büyük bir kısmının bulunduğu ilde, ocaklardan elde edilen yıllık yaklaşık 4 milyon ton ham maddenin yurt içi ve yurt dışına pazarlandığını belirtti.
Bitlis Valisi Erol Karaömeroğlu, kentteki 50 ponza işletmesinde yaklaşık 10 bin kişinin istihdam edildiğini belirterek, "Ponza, inşaat sektöründe ısı ve ses izolasyonu gibi faydalarıyla dikkat çeken, ucuz ve stratejik bir madde olarak öne çıkıyor.
Son yıllarda birçok ülkede doğal, hafif ve yalıtım özellikleri nedeniyle ponza kullanımı artarken, bu sektördeki gelişmeler ülkemize ekonomik katkı sağlıyor." açıklamasında bulundu.
Bitlis Valisi Erol Karaömeroğlu, özellikle depreme dayanıklı yapıların inşasında kullanılan hafif malzemelerin, ponza, perlit ve gazbeton gibi, dünya genelinde olduğu gibi ülkede de önemli bir rol oynadığını vurgulayarak, "Bu malzemeler, hazır beton yapımında kullanıldıklarında binaların yükünü azaltır ve depremin neden olduğu şiddetli sarsıntıları absorbe eder. Ponzanın aynı zamanda ısıtma ve soğutma giderlerinde tasarruf sağladığına dikkat çekerek Bitlis'te ponzanın sadece maden olarak değil, işlenip katma değeri yüksek ürünlere dönüştürülerek satılmasının sektörün gelişimini artıracağını ve ülke ekonomisine daha fazla katkı sağlayacağını belirtti.
Karaömeroğlu, teknolojik yatırımlarla elde edilen katma değeri yüksek ürünlerin, ildeki ponzadan elde edilen geliri daha da artıracağını ifade etti. Tatvan Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Servet Avcı ise kentteki fabrikalarda günlük 2 milyon bims üretildiğini, ponzanın gözenekli yapısı nedeniyle ısı yalıtım özelliğine sahip olduğunu belirterek, bu malzemenin inşaat sektöründe büyük avantajlar sağladığını söyledi.
Avcı, Bitlis'teki ocaklardan günde 700 tır bims ve ponza'nın farklı illere gönderildiğini aktardı, fabrikaların talepleri yetiştirmekte zorlandığını, bu alanda yatırım yapma fırsatları olduğunu belirtti.