Türkiye obezitede Avrupa'nın zirvesinde

Son yıllarda dünya genelinde önemli bir halk sağlığı sorunu haline gelen obezite, Türkiye'de hızla artış göstermeye devam ediyor.

Avrupa'da obezite oranlarında zirvede yer alan Türkiye, bu sorunla mücadele ederken, Manisa Şehir Hastanesi'nde kurulan Obezite Merkezi'nde danışanlar doktor kontrolünde kilo vererek sağlıklarına kavuşuyor.

Manisa Şehir Hastanesi Obezite Merkezi, danışanlarını sağlıklı bir yaşama kavuşturmaya devam ediyor. Türkiye'deki yetişkinlerin üçte biri obezite ile mücadele ederken, obezitenin kalp hastalıkları başta olmak üzere; şeker hastalığı, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, inme, solunum yolu rahatsızlıkları, karaciğer yağlanması, eklem rahatsızlıkları, psikiyatrik hastalıklar ve çeşitli kanserler için ciddi bir risk faktörü olduğunu belirten Manisa Şehir Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Emre Mandacı, obeziteye dair önemli bilgiler verdi.

HER ÜÇ YETİŞKİNDEN BİRİ OBEZİTE İLE MÜCADELE EDİYOR

Obezitenin vücutta sağlığı bozacak derecede aşırı yağ birikmesi anlamına geldiğini ifade eden Dr. Mandacı, "Dünyada ve ülkemizde obezite sıklığı, fast-food beslenmenin artışıyla birlikte son yıllarda hızla artmış durumda. Avrupa’da obezitenin en yüksek oranda görüldüğü ülke maalesef Türkiye. Ülkemizde her üç yetişkinden biri obezite sorunu ile karşı karşıya. Obezite, kalp hastalıkları, şeker hastalığı, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, inme, solunum yolu rahatsızlıkları, karaciğer yağlanması, eklem rahatsızlıkları, psikiyatrik hastalıklar ve çeşitli kanserler için önemli bir risk faktörüdür. Dolayısıyla obezitenin önlenmesi, bu hastalıkların da önlenmesi anlamına gelmektedir" dedi.

OBEZİTE TEDAVİSİNDE 5 ÇEŞİT YÖNTEM

Obezite tedavisinde beş ana yöntem uygulandığını belirten Dr. Mandacı, "Bunlar; diyet tedavisi, egzersiz tedavisi, davranış değişikliği tedavisi, ilaç tedavileri ve son aşamada cerrahi tedavilerdir. Hastanemizdeki obezite polikliniğine başvurmak isteyen hastalarımız, dahiliye poliklinikleri içinde yer alan obezite polikliniğimize randevusuz şekilde başvurabilirler. Polikliniğimize başvuran hastaların detaylı hikayesi alınır, fizik muayeneleri yapılır, vücut kitle indeksleri hesaplanır ve gerekli kan ve idrar tetkikleri yapılır. Ardından, yandaş hastalıkların tespiti için kardiyoloji, fizik tedavi, genel cerrahi ve psikiyatri bölümlerine konsülte edilirler. Bu değerlendirmeler sonucunda obezite gruplarımıza dahil edilen hastalarımıza eğitim seminerleri düzenlenir ve obezite konusunda bilinçlendirilirler. Eğitim haftasının ardından hastalarımızın haftalık takipleri başlar. Bu süreçte hastalar, obezite hemşireleri, diyetisyenler, fizyoterapistler ve psikologlarla yüz yüze görüşmeler gerçekleştirerek kilo takibine başlarlar. Eğer siz de fazla kilolarınızla mücadele ediyorsanız, obezite polikliniğimize randevusuz bir şekilde başvurabilirsiniz" şeklinde konuştu.

Manisa Şehir Hastanesi Obezite Merkezi sayesinde hızla kilo vermeye başlayan bir danışan, "10 yıl boyunca İstanbul, İzmir ve Ankara'da diyetisyen, akupunktur ve yaşam koçlarına gittim. Ancak zihinsel olarak bu süreci Manisa Şehir Hastanesi Obezite Merkezi ekibi sayesinde tamamladım ve bu noktaya geldim. Çok memnunum" dedi.

Sağlık Haberleri