Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Mustafa Altuğ Atalay, Türkiye'nin balıkçılık sektöründeki son gelişmelere dair önemli açıklamalarda bulundu. Atalay, geçen hafta Antalya'da düzenlenen Akdeniz ve Karadeniz'in en büyük Balıkçılık Bilimi Forumu'na ev sahipliği yapıldığını belirterek, forumun denizlerde yaşanan sürdürülebilirlik konusunun ele alındığı bir platform olduğunu dile getirdi.
Dünya genelinde denizlerin, iklim değişikliği ve yabancı türlerin istilası gibi birçok sorunla karşı karşıya olduğunu vurgulayan Atalay, forumda bu sorunlara çözüm bulma yollarının tartışıldığını ve önerilerin politika yapıcılara sunulacağını ifade etti. Türkiye'nin bu önemli foruma ev sahipliği yapmasının sektöre katkı sağlayacağını belirten Atalay, ülkenin balıkçılık alanında Avrupa'da önde gelen ülkelerden biri olduğunu da vurguladı.
Ülkede balık üretiminin avcılık ve yetiştiricilik şeklinde gerçekleştiğini hatırlatan Atalay, Türkiye'nin bu alanda Avrupa'da öne çıktığını ve levrek, çipura ve alabalık yetiştiriciliğinde dünya lideri konumunda olduğunu belirtti. Ayrıca, Türkiye'nin su ürünleri ihracatında da önemli bir aktör olduğunu ve 100'den fazla ülkeye balık ürünü ihraç ettiğini söyledi.
Atalay, geçen yılın balıkçılık açısından verimli geçtiğini dile getirerek, rekor seviyede balık üretimi gerçekleştirildiğini ifade etti. Bu yıl için de 575 bin ton civarında yetiştiricilik hedeflendiğini belirten Atalay, üretim planlamasının artık balık yetiştiriciliğini de kapsadığını ve optimum düzeyde üretim yapılmasının hedeflendiğini aktardı. Hem somon, levrek, çipura hem de midye gibi türlerin üretiminin artırılacağını dile getirdi.