UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan Ani Ören Yeri, Kars'ta bulunuyor ve burada tarihi eserleri ortaya çıkarmak amacıyla sanat tarihçileri, arkeologlar, mimarlar ve öğrencilerden oluşan 35 kişilik bir ekip 8 farklı bölgede kazı yapıyor. Kazı çalışmaları, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ile Kafkas Üniversitesi (KAÜ) işbirliğiyle yürütülüyor. Toprak altındaki tarih, bu çalışmalarla açığa çıkarılarak Kars turizmine kazandırılıyor.
Kazı Başkanı Doç. Dr. Muhammet Arslan, Ani Ören Yeri'ndeki kazı çalışmalarına yeniden başladıklarını belirtti. "Ani, Ortaçağ’ın en önemli kentlerinden biri olup, özellikle 10. ve 13. yüzyıllar arasında çok aktif bir yaşam sürmüştür. Ani, ayakta duran anıtsal eserlerinin yanı sıra, toprak altındaki kazılmayı bekleyen eserleriyle de önemli bir kenttir. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Kafkas Üniversitesi ortaklığında, Cumhurbaşkanlığı kararlı kazı statüsünde çalışmalarımıza devam ediyoruz. 2024 yılı kazı ve koruma çalışmaları Haziran ayı itibarıyla başladı. 10 farklı üniversiteden sanat tarihçileri, arkeologlar, mimarlar ve restoratörlerden oluşan disiplinlerarası bir ekiple çalışmalarımızı sürdürüyoruz" dedi.
Arslan, "Selçuklu Çarşısı, Selçuklu konutları, Selçuklu mezarlığı, Selçuklu büyük hamamı gibi alanlarda çalışmalarımız devam ediyor. Bu yıl Batı Aşot Surları olarak adlandırdığımız bölgedeki kazı çalışmalarına da başladık. Bu surlar, Bagratlılar döneminde yapılmış olup, Selçukluların fethi sonrası konut olarak kullanılmış. Ayrıca bu yıl ilk kez Divin Kapısı Kaya Mescidi olarak adlandırdığımız mağaralar bölgesinde de kazı yapıyoruz" diye ekledi.
Ani Ören Yeri'nde, Doç. Dr. Muhammet Arslan başkanlığındaki 35 kişilik ekip, 10 üniversiteden bilim insanları, sanat tarihçiler, arkeologlar, mimarlar ve öğrencilerle birlikte kazı çalışmalarını sürdürüyor ve toprak altındaki tarihi eserleri ortaya çıkarıyor.