Türkiye, son 2 yıldır kara para aklama ve terörün finansmanı endişeleri nedeniyle gri listede yer alıyordu. Geçtiğimiz ay Kara Paranın Aklanmasının Önlenmesine Yönelik Mali Eylem Görev Gücü (FATF), Türkiye'nin gri listeden çıkarılması için inceleme yapmak üzere müfettiş görevlendirmişti.
Bu ziyaretin ardından 28 Haziran Cuma günü Türkiye'nin gri listeden çıkarılmasının kesinleşmesi bekleniyor.
BORSA İÇİN BEKLENTİLER
Haziran ayında, birçok olumsuz etkene rağmen Borsa İstanbul endeksi 10.899 puana yükselerek tüm zamanların zirvesini gördü.
Yılın ilk yarısında S&P ve Fitch Türkiye'nin kredi notunu yükseltirken, Moody's ise görünümü durağandan pozitife çıkardı. Uzmanlar, geri kalan yıl içinde yeni kredi notu artırımları olabileceğini belirtiyor.
Türkiye'nin gri listeden çıkarılmasının ardından TL varlıklara olan ilginin artabileceğini vurgulayan uzmanlar, Borsa İstanbul'da yeni rekorların kırılabileceğine işaret ediyor.
Gri listeden çıkış kararının, borsada yeniden dengeleri değiştirebilecek önemli bir gelişme olarak değerlendirildiği belirtiliyor ve bu kararın 28 Haziran'da netlik kazanması bekleniyor.
Türkiye'nin Ekim 2021'den bu yana gri listede olması, ekonomi politikalarında ortodoks yaklaşımlara dönüş süreciyle birlikte yabancı yatırımcıların Türkiye'ye sermaye akışının artmasına yol açabilir.
Ayrıca, gri listedeki ülkelere uygulanan kısıtlamaların kaldırılması, ithalat ve ihracat yapan şirketleri olumlu yönde etkileyebilir. Diğer yandan, yabancı sermaye yatırımları aracılığıyla start-up şirketlerine yapılan fonlamalarda artış gözlemlenebilir.
Bu gelişmelerin yanı sıra, yabancı sermaye girişinin hızlanmasıyla Türk Lirası'nın istikrarı, enflasyonla mücadelede önemli bir rol oynayabilir. Hem yabancı sermaye akışındaki hızlanma hem de Türk Lirası'na olan güvenin artması, politika faizinin daha erken indirilmesine olanak tanıyabilir ve bu durum cari açığın azalmasına katkıda bulunabilir.