Sözcü yazarı Saygı Öztürk, “26 ülkede fabrikaları olan ünlü patron, tasarrufa kendinden başladı” başlıklı yazısında, İş dünyasının ünlü isimlerinden Murat Ülker’e dair değerlendirmelerde bulundu.
Tasarruf yapılması için genelgeler çıkarıldığını ancak bunların kağıt üzerinde kaldığını söyleyen Öztürk yazısında, “İtibardan tasarruf olmaz” söylemi devletin her kademesine yerleşmiş. O yüzden bırakın tasarrufu her alanda alabildiğine savurganlık var. İş dünyası doğal olarak ekonomik duruma karşı bazı önlemler alıyor ve bunu uyguluyor. Tasarruf yaptıkları için de itibarından asla bir şey kaybetmiyor. Onların bu tutumu, çalışanlarına örnek oluyor" ifadelerine yer verdi.
Hak İş Konfederasyonu’nun “Cumhuriyetin 100. yılında Türk çalışma hayatı” konulu sempozyumunda Prof.Dr. Ali Atıf Bir’in moderatörlüğünde Murat Ülker’e sorular yöneltildiğini belirten Öztürk, “Ülkemizin sayılı zenginlerinden Murat Ülker’in tasarruf için neler yaptığını da öğrenmiş olduk” dedi.
Öztürk’ün söz konusu yazısının ilgili kısmı ise şöyle;
ÖNCE UÇAKLARDAN BAŞLADI
Murat Ülker’in iki uçağı vardı. Murat Bey, bir gün bu ülkede, bir gün başka bir ülkede. Neden mi? Tam 26 ülkede 100’ün üzerinde fabrikaları var. Fabrikalarının bulunduğu ülkelerde 4 milyar insan yaşıyor. Ülker, bisküvi üretiminde dünya ikincisi. Hedef birinciliği ABD’nin elinden almak.... Çikolata üretiminde ise Ülker dünyada 6. sırada.
Konuşmasından sonra, Murat Ülker'le sohbet ettik. “Devir tasarruf devri” diyor. Örneğin Murat Ülker'in iki uçağı bulunmasına rağmen, tasarruf amacıyla onların ikisini de satmış. Sadece bu alanda ki tasarrufunun da çok yüksek olduğunu anlattı. Murat Bey, “Şimdi, şirketlerimde ne kadar net kâr ediyorum ona bakıyorum” diyor. Dünya çapında isim yapmış fabrikalar aldı. Onların borçlarını ödüyor. Murat Bey, uçağı varken Ankara'ya tarifeli uçakla geldi.
Ankara'dan İstanbul'a, iletişim danışmanı Mustafa Kaya ile birlikte yine tarifeli uçakla döndü. Murat Ülker koyu bir Fenerbahçeli. Fenerbahçe maçlarını hiç kaçırmaz. Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'ta iki Türk takımının kupa maçını izlemeye gidecek. Nasıl mı? Oraya gidecek her hangi bir uçakla. Açıkçası, tasarruflu hayata Murat Ülker kendisini iyice alıştırmış.
“TASARRUFLA İNDİRDİM”
Birkaç yıl önce Murat Ülker, İngiltere'de bulunan fabrikalarını gazetecilere tanıtmıştı. Bunlar arasında 200 yıllık bir şirket de bulunuyordu. Ülker, bir yandan yatırım yapıyor, bir yandan da tasarruf. Türkiye'nin en zenginlerinden ilk sıralarda yer alan ünlü iş insanı, tasarruf için bize şu örneği verdi: “6.5 milyar dolar borcum vardı. Bunu mülkiye satışı ve önemli bir bölümünü de tasarruf yaparak 1 milyar 300 milyon dolara düşürdüm. Bugün de şirketlerimin durumu gayet iyi. Ancak, tasarrufu elden bırakmayacağız.” Murat Ülker, Atlantik geçiş öyküsünü “Bir Atlantik Geçiş Öyküsü – Aldonlar” kitabında şöyle yazdı: “Pandemi döneminden sonra Karayipler'de bir haftalığına tekne kiralayıp gezmek vardı. Fakat bizden bir haftalık istenen tekne kirası, benim bir yıllık katamaran masrafıma eş değerdi. Dolayısıyla tekne kiralamayı iktisatsız bulduk. ‘GFORCE'u gönderelim' dedim. Sonrada neden biz de GFORCE ile gitmeyelim dedik. Böylece Atlantik okyanusu geçişimizi ucuza getirdik.
Türkiye'nin sayılı zengini de olsanız tasarruf önemli. Ülker de o yüzden, 'Devir tasarruf devri' diyor ve bunu uyguluyor.