Psikiyatrist Doktor Kültegin Ögel; HaberGlobal'e yaptığı değerlendirmede, plan yapamamanın beyindeki yönetsel işlevlerin sorumlu olduğu yetersizlikten kaynaklandığına işaret ederek, “Beynimizin ön tarafı yönetsel işlevlerden sorumludur ve bu tür planlama bunların bir parçasıdır” diyor.
Bunun ağır bir beyin hastalığı olarak düşünülmemesi gerektiğini dile getiren Ögel, durumun herkeste farklı görülebildiğini, bazılarının iyi planlayamadığını, bazılarının da dikkatini veremediğini aktarıyor.
“Bu zaman sorununda en çok gördüğümüz durumlardan biri, dikkat eksikliği ve hiperaktivitedir. Yani aslında dürtüsel dediğimiz kişilerdir” şeklinde konuşan Ögel, sözlerine şöyle devam ediyor:
"Bahsettiğimiz kişiler, bir şeyi çok hızlı yapan ve sabırsız kişilerdir; onların planlama yetisi zayıftır. O yüzden de bir türlü zaman kontrolünü oturtamazlar. Mesela bizde de randevularına hep geç ya da bir gün önceden gelenler vardır; o kadar bozuktur planlama yetileri..."
Bir diğer erteleme grubunun da mükemmeliyetçiler yani daha obsesif kişiler olduğuna vurgu yapan Ögel, bu kişilerin de detaylara takıldığını kaydediyor. Ögel, “Çünkü onlar işleri o kadar iyi yapmak isterler ki her şeyi planlarken hiçbir şey yapamazlar. Örneğin evden bir türlü çıkamaz, o yüzden belirlediği zamana uyamaz" diyor.
Depresyon ve kaygı (anksiyete) da zamanı kontrol edememe nedenleri arasında gösteriliyor. Ögel, zaman kontrolünde depresyonun temel bir unsur olmadığını belirtiyor: "Depresyonda kişi işleri istemediğinden yapmaz, yani planlama yetisi bozulmamıştır. Kaygılı kişiler ise farklılık gösterebilir. Mükemmeliyetçi de kaygılı bir insandır ama panik atak yaşayan kişinin planlama sorunu yoktur."