Sözleşmeli personele kadro müjdesi! Geri sayım başladı!

Yaklaşık 600 bin sözleşmeli personelin haklarında iyileştirme yapılacak olan düzenleme birkaç hafta içinde netleşecek. Sözleşmeli kamu personele ile ilgili düzenleme sona yaklaşıldı. Düzenleme ile birlikte yaklaşık 600 bin sözleşmeli personele kadro yolu gözüktü.

Şu an kamuda görevli olarak çalışan 300 bin öğretmen, sağlık personeli ve din görevlisi olarak çalışan yaklaşık 600 bin sözleşmeli personel bulunuyor. Kamuda sözleşme personel olarak çalışan memurlar, kadrolu personellerle aynı işi yapmalarına rağmen farklı özlük haklarına sahipti. Memur sendikaları bu konuyu uzun zamandır gündeminde tutuyor, sözleşmeli personellere kadro sağlanması için çalışıyordu. Sendikaların kadro talebi hükümet tarafından olumlu karşılandı ve son yapılan toplu sözleşme görüşmelerinde hüküm altına alındı.

TV100'' ün haberine göre; Kamuda çalışma barışına ilişkin düzenleme taslağının yakın bir zamanda çıkarılması bekleniyor. Yaklaşık 4 milyon vatandaşı ilgilendiren bu düzenleme de önemli bir noktaya gelindi. Peki, sözleşmeli personelin şu anki durumunu nedir? Kadrolu-sözleşmeli personel arasındaki farklar nelerdir? Sözleşmeli personelin talepleri nelerdir? 

ÇALIŞMA AY SONUNDA BİTECEK

Hükümet ile Memur-Sen arasında imzalanan 6’ncı Dönem Toplu Sözleşmeyle hüküm altına alınan sözleşmeli kamu çalışanlarına ilişkin düzenlemenin tamamlanmasına çok az bir zaman kaldı. Bitiş çizgisine yaklaşılırken son durum değerlendirmesi için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ile Memur- Sen yönetimi bir araya geldi. Yapılan toplantı da talepler ve öneriler üzerine konuşuldu. Daha önceki toplantılarda Bakan Bilgin, “Kamuda özel durumlar dışındaki tüm sözleşme türlerini tek tipe indireceğiz. Kamu görevlilerinin tüm haklarını onlara vereceğiz ve kadro tahsis edeceğiz. Bu çalışmayı tahmin ediyorum ki bu ay sonunda bitireceğiz” demişti.

KADRO YOLU GÖRÜNDÜ

Uzun zamandır bu anı bekleyen sözleşmeli personellere kadro kapısı neredeyse açıldı. Fakat geçiş işlemlerinin nasıl olacağı taslak metinler belirlenince anlaşılacak. Vergi dilimi, görevde yükselme, yer değişikliği, ücretsiz izin, yemek ücreti, gibi kalemlerin tamamında kadrolu ve sözleşmelilerde farklılıklar var. Peki, sözleşmeli personellerin hakları nelerdir? Neden kadro istiyorlar?

SÖZLEŞMELİ KAMU PERSONEL KİMDİR?

Kamu kurumlarında devletin işleri; memur (4/A), sözleşmeli personel (4/B) ve sürekli işçiler (4/D) istihdamı ile sağlanmaktadır. Yani kamu işleri bu üç grup tarafından yürütülüyor. Memurlar kadrolarına göre çalışırken, sözleşmeli personel kurum ve kuruluşlara vize edilmiş pozisyonlarda, işçi kadrolarında görev yapmaktadır. Sözleşmeli personel ile ilgili genel hükümlere 657 sayılı Kanun’un 4’üncü maddesinin (B) bendinde yer verildiğinden kamuoyunda ‘4/B’li personel’ olarak da bilinmektedir. Kamu kurum ve kuruluşlarında sözleşmeli personel yıllık program, kalkınma planı ve iş programlarında yer alan önemli projelerin hazırlanması, gerçekleştirilmesi, işletilmesi aynı zamanda işbirliği için şart olan, zaruri hallerle sınırlı olmak üzere, özel meslek bilgisiyle ihtisasına ihtiyaç gösteren geçici işlerde çalıştırılmaktadır. 

ÇALIŞMA ESASLARI

Sözleşmeli personelin; seçiminde uygulanacak sınav ile istisnaları, ücretlerinin üst sınırları, iş sonu tazminatları, izinleri, unvan ve nitelikleri, sözleşme hükümlerine uyulmaması hallerindeki müeyyideler, sözleşme fesih halleri, pozisyonların iptali, istihdamına dair hususları, sözleşme esas ve usulleri, ‘Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar’ ile belirlenmiştir. Sözleşmeli personelin, hizmet sözleşmesi esaslarına aykırı hareket etmesi nedeniyle sözleşmelerinin feshedilmesi veya sözleşmeyi tek taraflı feshetmesi durumunda, fesih tarihinden itibaren 1 yıl geçmedikçe sözleşmeli personel olarak istihdamı mümkün olmamaktadır.

SÖZLEŞMELİ KAMU PERSONELİNİN İSTİHDAMI NASIL OLUYOR?

Sözleşmeli personel; ÖSYM tarafından KPSS (B) grubu puan sıralaması esas alınmak suretiyle doğrudan yapılacak merkezi yerleştirme, Yazılı ve/veya sözlü sınav yapılmaksızın, KPSS (B) grubu puan sıralaması esas alınmak suretiyle ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından yapılacak yerleştirme, Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslara ek’li 3 sayılı cetvelde belirtilen pozisyonlara KPSS (B) grubu puan sırasına konulmak kaydıyla alım yapılacak her bir unvan için boş bulunan sözleşmeli personel pozisyonunun on katına kadar aday arasından ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından yapılacak yazılı ve/veya sözlü sınav başarısı sırasına göre yapılacak yerleştirme yöntemlerinden herhangi biriyle istihdam edilmektedir. Yani memurlardaki KPSS şartı sözleşmelide de bulunmaktadır.

SÖZLEŞMELİ KAMU PERSONELİNİN BELEDİYELERDEKİ İSTİHDAMI

Belediye ve bağlı kuruluşlarında, norm kadroya uygun olarak sözleşmeli personel çalıştırabilmektedir. Bu kapsamda çalıştırılacak personelin durumuna uygun boş memur kadrosu bulunması gerekmektedir. Belediye ve bağlı kuruluşlarında istihdam edilecek sözleşmeli personel için belirlenmiş tip sözleşmeler bulunmaktadır.
 

İlgili Haberler

Beklenen gün: Sözleşmeliye kadro düzenlemesi Meclis'e gidiyor!
Promosyondan farklı: Halkbank, Vakıf ve Ziraat'ten emekliye 25 bin TL ödeme
Kamu bankaları zam yaptı: İşte banka banka yeni̇ emekli̇ promosyon li̇stesi

Gündem Haberleri