Sosyal medya ve internetin yasak olduğu ülkeler hangileri?

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sosyal medyanın demokrasi için tehdit olduğunu söylemişti. Bu açıklamadan sonra sosyal medya yasaklanacak mı sorusu sorulmaya başladı. Peki sosyal medyanın yasak olduğu ülkeler hangileri?

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığınca düzenlenen Uluslararası Stratejik İletişim Zirvesi STRATCOM SUMMIT 2021’de konulardan birisi de sosyal medya oldu.

Zirveye video mesaj göndererek katılan Ak Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dünyada yaşanan teknolojik gelişmelerin ve dijitalleşmenin insan hayatını da derinden etkilediğini vurgulayarak, "Bu süreçte stratejik iletişim faaliyetlerinin önemi de artıyor. Özellikle sosyal medya mecralarının yaygınlaşmasıyla birlikte yalanın, üretilmiş haberlerin, dezenformasyonun hızla yayıldığını görüyoruz. İkili bir denetim denetim mekanizmasının olmadığı bu mecralardan yayılan bu tarz haberler sebebiyle milyonlarca insanın hayatı kararmaktadır. İlk ortaya çıktığında özgürlüğün sembolü olarak nitelenen sosyal medya, günümüz demokrasisi için ana tehdit kaynaklarından birine dönüşmüştür. Yükselen dijital faşizm ve yalan haber furyası karşısında bizim gibi dünyanın gelişmiş demokrasileri de teyakkuz halindedir" dedi.

SOSYAL MEDYANIN YASAK OLDUĞU ÜLKELER HANGİLERİ?

Kuzey Kore

Kuzey Kore sosyal medyayı yasaklayan ülkelerin tartışmasız ilk sırasında. Yasaklar sadece sosyal medya ile sınırlı değil. Ülkede ziyaret edilebilen internet sitesi sayısı 30'un altında. Kuzey Kore'de Facebook, YouTube ve Twitter 2016 yılından beri yasak.

Eritre

Eritre Afrika'nın dış dünyaya en kapalı ülkesi olma ünvanına sahip. 1993 yılında bağımsızlığını kazanmasından bu yana devlet başkanı olan Isaias Awferki sık sık hem Birleşmiş Milletler hem de Uluslararası Af gibi sivil toplum kuruluşları tarafından insan hakları ihlaliyle suçlanıyor.

Çin

Çin'deki sosyal medya kısıtlamaları dünyadaki en kapsamlı yasaklardan biri konumunda. Ülkede internet altyapısının gelişmiş ve kullanımının oldukça yaygın olmasına rağmen IP'lerin bloklaması, arama sonuçlarının filtrelenmesi, içeriklerin silinmesi hatta Çin karşıtı sorgulamaların yönlendirilmesi gibi uygulamalar yoğun olarak kullanılıyor. Bu nedenle 'Siber Çin Seddi' ifadesi yaygın olarak kullanılmaya başlandı. Ülkede Google, Facebook, Twitter, Instagram'ın yanı sıra New York Times, Wikipedia gibi binlerce yurtdışı kaynaklı site yasaklı durumda.

Suudi Arabistan

Suudi Arabistan'da binlerce internet sitesi İslam inancına aykırı olduğu gerekçesiyle yasaklı durumda. Bunun yanısıra kraliyet ailesini eleştiren içerikleri barındıran sitelere erişim de sık sık engelleniyor. Hükümet yasaklı sitelerin tercüme edilerek filtrelerden geçmesini sağlayan Google Translate ve Wikipedia gibi sitelere erişimi engelledi.

İran

İran'da içeriklerin şifrelendiği sosyal medya uygulamalarının neredeyse tamamı yasaklandı. 2013 yılı itibariyle dünyada en fazla ziyaret edilen 500 sitenin yaklaşık yarısına İran'dan erişim engellenmiş durumda.

Hindistan

Hindistan geçtiğimiz yıl sonunda Cammu Keşmir'de uyguladığı bölgesel internet kesintisini saymazsak genel olarak sosyal medya üzerinde kontrol uygulayan bir ülke olarak görülmüyor. Fakat geçtiğimiz günlerde Çin ile yaşanan sınır geriliminin ardından aralarında ülkede çok popüler olan TikTok'un da bulunduğu 59 Çin menşeli uygulamaya yasak getirdi.

 

Politika Haberleri