Kandilli Rasathanesi'nin aktardığına göre Hatay'da Samandağ merkezli 4.1 büyüklüğünde deprem meydana geldi.
DEPREM NEDİR?
Depremler, dünyanın iç yapısındaki hareketlerin bir sonucudur. Jeolojik ve jeofizik çalışmalar, yerkürenin dış kısmında yaklaşık 70-100 km kalınlığında bir taşküre (Litosfer) olduğunu ortaya koymaktadır. Kıtalar ve okyanuslar bu taşküre üzerinde yer alır. Litosfer ile çekirdek arasında kalan ve kalınlığı 2.900 km olan bölgeye Manto adı verilir. Mantonun altında ise çekirdek bulunur ve bu çekirdeğin Nikel-Demir karışımından oluştuğu kabul edilmektedir.
Yerin yüzeyinden derinlere inildikçe sıcaklık artar. Deprem dalgalarının yerin çekirdeğinde yayılmaması, çekirdeğin sıvı bir ortamda olduğunu düşündürmektedir. Manto genelde katı halde bulunmakla birlikte, derinlere inildikçe içinde yerel sıvı bölgeler de bulunmaktadır. Taşküre'nin hemen altında yer alan ve yumuşak bir üst manto olan Astenosfer, taşküredeki levhaların hareket etmesine neden olan kuvvetleri barındırır.
Astenosferdeki konveksiyon akımları, taşkürede gerilmelere yol açarak levhaların oluşmasına neden olur. Dünya üzerinde 10 kadar büyük levha ve çok sayıda küçük levha bulunmaktadır. Bu levhalar, Astenosfer üzerinde yavaşça hareket ederler. Levhalar birbirlerinden uzaklaşırken, sürtünme ve sıkışma bölgelerinde sürtünme kuvvetleri meydana gelir. Bu sürtünme kuvveti, levhaların hareketini engeller. Ancak bir levha hareket edebilmek için bu sürtünme kuvvetini aşar ve bu süreçte ani hareketler ve şok dalgaları oluşur. Bu dalgalar, depremin merkezinden uzaklaştıkça enerjisini kaybeder ve yeryüzünde çeşitli fay hatları oluşur.
Depremler, oluş nedenlerine göre farklı türlere ayrılır:
-Tektonik Depremler: Levhaların hareketi sonucu oluşan depremlerdir ve dünya üzerindeki depremlerin %90'ı bu türdedir. Türkiye'deki depremler de büyük ölçüde tektonik depremlerdir.
-Volkanik Depremler: Volkanların püskürmesi sonucu meydana gelir. Yerin derinliklerindeki ergimiş maddelerin yeryüzüne çıkması sırasındaki fiziksel ve kimyasal olaylar sonucunda oluşan gazların yapmış olduğu patlamalarla bu tür depremlerin meydana geldiği bilinmektedir.
- Çöküntü Depremleri: Yer altındaki boşlukların (mağara), kömür ocaklarında galerilerin, tuz ve jipsli arazilerde erime sonucu oluşan boşlukların tavan blokunun çökmesi ile oluşur.
-Deniz Depremleri ve Tsunamiler: Odağı deniz dibinde olan derin deniz depremleri sonrasında, denizlerde kıyılara kadar oluşan ve bazen kıyılarda büyük hasarlara neden olan dalgalar ortaya çıkar.