Sivil Havacılık Eski Genel Müdür Yardımcısı Oktay Erdağı, 2020 yılının ilk 9 ayında Türk Hava Yolları’nın (THY) 5.2 Milyar lira zarar ettiğini söyledi. Erdağı, “Türk Hava Yolları, 2020 yılının ilk 9 ayı için zararı 5.2 milyar lira olarak açıkladı. 5.2 milyar lira zarar edip en çok biz uçtuk diye hava atamak marifet değil. Marifet zarar etmeden milletin parasını çar-çur etmeden çok yere uçmaktır. Marifet verimliliktir” dedi. Hava-İş Sendikası Eski Genel Başkanı Atilay Ayçin, “Dünyanın her tarafına uçmak havacılıkta doğru bir politika değildir. Dünyanın her tarafına uçabilmek için çok verimli kaynaklara sahip olmak gerekir” dedi.
"VERİMLİLİK DENEN BİR ŞEY VAR"
Varlık fonunda bulunan THY’nin denetiminin yapılmadığını belirten Oktay Erdağı, “Önceden TBMM, Sayıştay gibi önemli kurumlar Türk Hava Yolları’nı denetliyordu. Şimdi denetlenmiyor. THY yöneticileri Avrupa’da en çok uçan hava yolu şirketi biziz diyorlar. THY en çok uçan hava yolu şirketi oldu ama 5.2 milyar lira zarar etti. Halktan toplanan vergiler THY’nin zarar etmesi sebebiyle çöpe atıldı. En çok yere uçmanın hiçbir kıymeti yoktur. Verimlilik denen birşey vardır. THY çok uçtu ama hangi verimlilik ile uçtu? Havacılık sektörü yüzde 80’lik bir doluluk oranı ile uçmazsa işletme giderlerini dahi karşılayamaz. Yüzde 50 doluluk oranı ile uçmanın gün sonunda maliyeti halkın vergilerinin çöp olmasıdır” diye konuştu.
"GİDERLERİN YÜZDE 90'I DÖVİZLEDİR"
Havacılık sektörünü döviz kurunun vurduğunu ifade eden Erdağı, Koronavirüs salgınının tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de büyük yıkımlara sebep olduğunu belirterek “Salgın havacılık sektörünün nefesini kesmişti. Ekonomik kriz nefesi kesilen sektörü öldürmek üzere. Havacılık sektöründe giderlerin yüzde 90’ı dövizledir. Buna karşın gelirlerinin büyük bir kısmı ise TL ile. THY’nin uçak bakım masrafları ve yakıt giderleri dahi döviz ile yapılıyor” ifadelerini kullandı.
Türkiye Cumhuriyeti kurulduğu ilk yıldan bugüne kadar havacılık alanında birikim oluşturduğunu anlatan Erdağı “Üzülerek ifade etmeliyim ki Türkiye Cumhuriyeti havacılık alanında yaptığı birikimleri ekonomik kriz sebebiyle kaybetti. Kalanları da kaybetmek üzere” dedi.
"ŞARTLARI YERİNE GETİRMEK..."
Hava-İş Sendikası Eski Genel Başkanı Atilay Ayçin ise dünyanın her tarafına uçmanın maliyetli olduğuna dikkat çekerek, “Çok yere uçmak havacılıkta doğru bir politika değildir. Dünyanın her tarafına uçabilmek için çok verimli kaynaklara sahip olmak gerekir. Açıklanan zararlar uzaktan yakından havacılık sektörü ile alakası olmayanların yapabileceği bir şeydir. Havacılık sektörü kar marjı az olan bir sektördür. Çok büyük karlar elde edeceğim düşüncesi ile hareket edilirse havacılıkta uluslararası kuralları en başta yerine getirmeniz gerekir. Şartları yerine getirmek ciddi maliyet isteyen bir konudur” diye konuştu.
Türkiye’de neredeyse her ile açılan havalimanlarının gereksiz olduğunu bunun yerine bölgesel havalimanlarının yapılması gerektiğini ifade eden Ayçin, “Türkiye’nin her tarafına havalimanları yapıldı. Yapılan bu havalimanlarının ön görülen ile uçan sayısı bir değil. Bunun oluşturduğu zararı halk ve şirketler karşılıyor. Havalimanlarında uçakların durmasının her saniyesi para demektir. Her ile değil bölgesel uçuş noktaları organize edilmeliydi” dedi. (Emre Yılmaz)