Sistem değişti artık resmen zorunlu olacak! Ev sahibi olan milyonları ilgilendiriyor
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, gelecek yılın üçüncü veya dördüncü çeyreğinde zorunlu afet sigortası uygulamasını hayata geçirmeyi hedeflediklerini açıklarken, zorunlu afet sigortasıyla ilgili detayları da kamuoyuyla paylaştı. İşte detaylar…
113
Evi olan milyonlarca vatandaşı ilgilendiren zorunlu afet sigortasıyla ilgili detaylar netleşmeye başladı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yaptığı açıklamada, "Bu yıl içerisinde, 2024'ün 3. ve 4. çeyreğinde zorunlu afet sigortasını hayata geçirmeyi planlıyoruz. Deprem sigortasının kapsamı oldukça sınırlıydı, sadece binaları kapsıyordu. Ancak afet sigortası, bütün diğer riskleri de kapsayacak." dedi.
213
Şimşek, Hasan Kalyoncu Üniversitesi'nde düzenlenen Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması Ödül Töreni'nde yaptığı konuşmada, yarışmanın önemine vurgu yaparak katılımcıları tebrik etti.
313
"DEPREMLE YAŞAMAK DIŞINDA BAŞKA SEÇENEĞİMİZ YOK"
Depreme dayanıklı binaların tasarımının önemine dikkat çeken Şimşek, "Türkiye büyük ölçüde deprem ülkesi. Depremle başa çıkmak için başka seçeneğimiz yok. Bu nedenle mutlaka dayanıklı yapılar inşa etmeliyiz." şeklinde konuştu.
413
ŞİMŞEK'TEN DASK AÇIKLAMASI: SİGORTALILIK ORANI HALA DÜŞÜK
Şimşek, zorunlu deprem sigortasının 1999'daki depremin ardından yürürlüğe girdiğini hatırlatarak, Türkiye'nin deprem riski taşıyan bir ülke olması sebebiyle sigortaların büyük önem taşıdığını belirtti.
513
DASK kapsamındaki deprem teminat havuzuna mali destek sağlandığını vurgulayan Şimşek, "2023 itibarıyla zorunlu deprem sigortası poliçe sayısı yaklaşık 11,7 milyon, teminat tutarı ise yaklaşık 3,7 trilyon liraya ulaşmış durumda. Ancak adı zorunlu sigorta olmasına rağmen sigortalılık oranı hala düşük. Bu zorunlu sigorta önemli bir temel oluşturuyor ancak bu temel üzerine ilave adımlar atmamız gerekiyor." şeklinde konuştu.
613
"HARCANAN KAYNAKLARIN ÜZERİNDE KAYNAK DEPREME HARCANIYOR"
Mehmet Şimşek, Türkiye'nin geçtiğimiz yıl depreme 1,1 trilyon liranın üzerinde kaynak harcadığını belirterek şunları söyledi:
713
"Bu kaynaklar, depremin yaralarını sarmak için önemli bir rol oynadı. Bölgede yaklaşık 500 bin hasar başvurusuna karşılık 35 milyar lira ödeme yapıldı. Zorunlu deprem sigortasının, bu yaraların iyileşmesine katkı sağladığını gözlemliyoruz ve sadece depremle sınırlı kalmayıp genişletilmesini istiyoruz"
813
"2024'TE BİR REFORM PROGRAMI ÖNGÖRÜYORUZ"
2024 için bir reform programı hazırladıklarını belirten Şimşek, "Bu reform programının bir parçası da mevcut sigortanın kapsamını genişletmek olacak. Zorunlu deprem sigortası, bazı ülkeler için örnek teşkil ediyor.
913
Geçmişte Azerbaycan, Arnavutluk gibi ülkelerden yetkililer gelip bu sistemi öğrenmek ve tecrübelerimizi paylaşmamızı istediler. Gerçekten de örnek bir uygulama olduğunu görüyoruz. Türkiye'nin deprem bölgesi olduğu gerçeğiyle karşı karşıyayız." dedi. Şimşek ayrıca, iklim değişikliğinin de başka bir gerçek olduğuna dikkat çekti.
1013
"ZORUNLU AFET SİGORTASI İLE İLGİLİ AYRINTILAR"
İklim değişikliği ve bunun beraberinde getirebileceği afetlere karşı dayanıklı şehirlerin ne denli kritik olduğunu vurgulayan Mehmet Şimşek, şu ifadelerle konuştu:
1113
"İklim krizi artık bir gerçeklik haline geldiyse, bu duruma hazırlıklı olmalıyız. Yeşil dönüşüm de bu hazırlıkların bir parçasıdır. Bu yıl içinde, 2024'ün 3. ve 4. çeyreklerinde zorunlu afet sigortası uygulamasını başlatmayı planlıyoruz. Şu anda deprem sigortası yalnızca binaları kapsıyor ancak afet sigortası, diğer tüm riskleri de içerecek şekilde genişletilmiş olacak.
1213
2000 yılında önemli bir reform gerçekleştirilmiş ve zorunlu deprem sigortası hayata geçirilmişti. Şimdi ise daha ileri bir adım atarak iklim değişikliğini de hesaba katmalıyız. Doğal afetlerin artma eğilimi karşısında alınacak önlemlerden biri olarak, 'zorunlu afet sigortası' uygulamasını başlatacağız.
1313
Bu düzenleme 12. Kalkınma Planımızda da yer alıyor. Ev eşyalarını da içerecek şekilde tüm riskleri kapsayacak bir sistem kurulacak. Böylelikle ülkemizin sigortacılık oranı artmış olacak."