Sıcaklıklar arttı uzmanlar uyardı. Çocuklarınızı koruyun

Çocukların yaz aylarında yaşayabileceği sağlık sorunlarına dikkat çeken Dr. Öğretim Üyesi Zeynep Cerit, havuz ve denizin sık kullanıldığı bu dönemde çocuklarda güneş yanığı, ishal, burun kanaması ve isilik gibi rahatsızlıkların görülebileceğini belirtti.

Dr. Cerit, yaz aylarında çocukların dışarıda geçirdiği sürenin artmasıyla güneş çarpması, yanık ve isilik gibi rahatsızlıkların daha sık yaşandığını söyledi. Ayrıca, deniz ve havuzların kullanımıyla birlikte boğulma riskine karşı ebeveynlerin dikkatli olmaları gerektiğini vurguladı. Cerit, yaz aylarında çocuklarda daha sık görülebilecek sağlık sorunları hakkında bilgi verdi.

"Koşup oynarken düşme ya da çarpmaya bağlı travmalar, ishal, kusma, böcek ve sinek ısırıkları, arı, yılan ve akrep sokmaları yaz aylarında çocuklarda sık görülen durumlardır. Güneş ışınlarına karşı koruma sağlamayı unutmamak gerekiyor. Çocuklar yetişkinlere göre daha hassas olduklarından, özellikle güneş ışınlarından korunmaları önemlidir" dedi.

TEKRARLAYAN GÜNEŞ YANIKLARI CİLT KANSERİNE YOL AÇABİLİR

Yaz aylarında en sık karşılaşılan durumlardan biri olan güneş yanıkları, ciltte kızarma, sıcaklık artışı ve acıya neden olur. Dr. Cerit, şiddetli vakalarda kabarma, ateş, titreme ve baş ağrısının da görülebileceğini belirtti. Çocukların gölgede bile güneş ışınlarından korunamayabileceğini vurgulayan Cerit, "Ultraviyole ışınları, özellikle bir yaşın altındaki bebeklerin cildini olumsuz etkiler. Tekrarlayan güneş yanıklarının ileride cilt kanserine neden olabileceği biliniyor. En iyi tedavi yöntemi korunmaktır" dedi.

ÇOCUK GÜNEŞ KREMLERİ EN AZ OTUZ FAKTÖRLÜ OLMALI

Koruyucu kremlerin sadece güneşten korunmak için değil, sürekli olarak kullanılması gerektiğini belirten Cerit, bebeklere dışarıda gezdirilirken bile güneş kremi sürülmesi gerektiğini vurguladı. Güneş ışınlarının gölgede bile çocuklara ve hassas ciltli bebeklere zarar verebileceğini söyleyen Cerit, güneş kremlerinin en az otuz koruma faktörlü olması gerektiğini ve katkı maddesi içermemesi gerektiğini belirtti. Güneş kreminin etkili olması için otuz dakikada bir yenilenmesi gerektiğini söyleyen Cerit, "Bir bebek güneş yanığı olursa, etkilenen bölgeye soğuk kompres uygulayın. Buzu doğrudan cilde temas ettirmeyin" dedi.

GÜNEŞ KREMİ KULLANIMINA DAİR ÖNERİLER:

Uygulamadan önce çocuğunuzun sırtındaki küçük bir alanda güneş koruyucuyu test edin.

Göz kapaklarına sürmekten kaçının, kremi göz çevresine dikkatlice uygulayın.

Yeterli güneş kremi uyguladığınızdan emin olun.

Her saat başı veya yüzdükten, terledikten sonra güneş koruyucuyu tekrarlayın.

Kızarma, ağrı veya ateşle sonuçlanan güneş yanıklarında çocuk doktoruna başvurun.

Yaz aylarında gözlük, şapka, şemsiye ve pamuklu ince giysilerin kullanılmasını öneren Cerit, "Bebeğinizi gölgede tutun. Güneş yanığını önlemek için geniş kenarlı şapkalar kullanın. Hafif, pamuklu kıyafetler giydirin" dedi. Çocukların güneşten tamamen mahrum bırakılmaması gerektiğini belirten Cerit, D vitamininin birçok hastalıkta etkili olduğunu ve çocukların en azından kol ve bacaklarının 15-20 dakika güneş ışınlarına maruz kalması gerektiğini vurguladı.

Sağlık Haberleri