Ekonomist Şeref Oğuz, yaklaşan felaketin resmini çizdi: Kâbusumuz olacak!

Ekonomist Şeref Oğuz, bugünkü köşesinde, enflasyon rakamları ve kurdaki yükseliş hakkında bazı değerlendirmede bulundu ve uyarılarını sıraladı.

Geçtiğimiz günlerde Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), temmuz ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. TÜFE %79,6, ÜFE ; %144 olarak açıklandı.

Enflasyonun giderek tırmanışa geçtiği, döviz kurlarının yükseklere çıktığı bu dönemde ekonomist Şeref Oğuz’dan kritik uyarı geldi.

Dünya’daki köşesinde Şeref Oğuz, şunları aktardı:

“TÜFE yani tüketici fiyatlarındaki artış %79,6, ÜFE yani üretici fiyatlarındaki artış %144,61. Bu, şu anlama geliyor; bir üreticinin katlandığı maliyet; %144 oranında arttı. Aradaki fark ise 65 puan. Bu fark genelde 5-10 puan arasında değişir. Oysaki şimdi normalin 6 katına çıkmış durumda… Peki, bu sürdürülebilir mi? Maliyetleriniz %144 artarken tüketiciye yansıtılabilen %80’de kalır mı? Üretici böylesi büyük maliyeti daha ne kadar süre taşıyabilecek? Etiketine yansıtamadığı artışın yıkıcı ve yakıcı yükünü hangi finansal kaynak ile yönetebilecek? Sonuçları ne olur? Artan bu maliyetleri tüketiciye yansıtamayanlar mevcut varlık koşullarını devam ettiremeyecek. Böylesi bir durum daha fazla işsizin oluşmasına yol açacak. Takipteki kredilerin oranı artacak. Artan fiyatlara rağmen ürünleri satmak zorlaşacak. Tedbir geliştirmek gerekecek. Ancak sorun şu ki taşınamayacak kadar yüksek maliyetlerin finansman zorluğu kadar yüksek enflasyon ve tırmanan durgunluk dalgası da eşanlı yaşanacak. Bu, fırtınalı bir denizde su almaya başlamış teknenin, ilaveten çıkan azgın dalgalar ve kayalıklarla baş etme zorunluluğudur.

‘AİDAT ÖDEYENLERİ OLACAĞIZ’

Fiyatların yükselişi ile gelen hayat pahalılığı her alanda kendini hissettiriyor. Oturduğunuz semtte konut fiyatları artarken birdenbire daha zengin bir muhitte oturuyor olacaksınız. Ancak artan maliyetlere yetişmek mümkün olmayacak. Kredi kartları ile yaşam alanı yaratmaya çalışanları uyarmak istiyorum; bu geçici bir durum değil. Gelir kaynaklarınız da kalıcı olmayabilir, ödemeleriniz aksayabilir. Kredi kartı bir ödeme aracıdır. Borçlanma aracı değildir. Kredi kartı sayınızı azaltın. Gelirinizden fazla harcamamayı disiplin haline getirin. Dönem borçlarını kapatın. İsteklerinizle ihtiyaçlarınızı ayırt etmeyi öğreneceğimiz zamanlardayız.”

İlgili Haberler

Ekonomist Şeref Oğuz, ‘Daha da artacak’ dedi: Büyük tehlikeye hazır olun
Ekonominin güvenilir ismi deşifre etti! İktidardan 100 TL'lik banknot operasyonu
İktidardan dolara yeni müdahale! Yeni planları açıklandı

Ekonomi Haberleri