Ticarette sıklıkla kullanılan senetler, Türk Ticaret Kanunu'na göre düzenlenmektedir. Bu senetler genellikle günlük hayatta satış veya ödünç sözleşmeleri olarak kullanılmakta olup, kıymetli evrak statüsünde yer almaktadırlar. Peki Senetlerde zaman aşımı süresi ne kadar? Ödenmeyen senet kaç yılda düşer?
SENETLER NASIL DÜZENLENİR?
Senetlerin, Türk Ticaret Kanunu'nda belirtilen maddelere uygun olarak düzenlenmesi gerekmektedir. Bu şartları taşıyan senetler, sahiplerine diğer alacaklarından ayrı avantajlar sunmaktadır. Hukuka uygun bir şekilde senet düzenlemek için, senedin eksiksiz ve doğru bir şekilde doldurulması gerekmektedir.
Senetlerin üzerinde yer alması gereken bilgiler arasında, Türkçe dışında bir dilde yazılmışsa o dildeki karşılığının bulunması, muayyen bir bedeli ödeme vaadinin bulunması, vade süresinin belirtilmesi, ödeme yapılacak kişinin adı ve soyadının yer alması, senedin düzenlendiği tarih ve yer bilgilerinin bulunması, senedi düzenleyen kişinin imzasının bulunması gibi bilgiler yer almaktadır.
Senetlerin amacı, sahiplerine özel avantajlar sağlamaktadır. Bu avantajlar arasında, alacak sahibinin kambiyo senetleri hükümleri gereğince alacağına daha avantajlı bir şekilde kavuşma imkanı bulunmaktadır. Ayrıca, senedin geçerli olması durumunda alacak sahibi, borçlunun iflası durumunda iflas yoluyla takip yapabilir.
SENETLERİN ZAMAN AŞIM SÜRESİ NE KADAR?
Senetlerin zaman aşım süresi, Türk Ticaret Kanunu'na göre üç yıldır. Bu süre, senedin vade tarihinden itibaren hesaplanır. Vefat eden borçlunun varisleri, senedin borcunu üstlenir ve vefat eden kişinin senet borcu miras yoluyla varislerine geçer.