Çanakkale'nin Biga ilçesinde bulunan Bakacak Barajı'ndaki su seviyesinin düşmesiyle birlikte sular altında kalan tarihi Eşelek Köyü, tekrar gün yüzüne çıktı.
Tarımsal sulama için büyük önem taşıyan 136 milyon metreküp kapasiteli baraj, Ekim ayı itibarıyla su seviyesinin yüzde 10'a kadar gerilemesiyle dikkat çekti.
Barajın yapımı sırasında 1990 yılında 81 hanesinden 55'i boşaltılarak Gökçeada'ya taşınan, 903 yıllık bir geçmişe sahip Eşelek Köyü'nün terk edilmiş evleri ve kurum binaları, baraj sularının çekilmesiyle birlikte ortaya çıktı.
Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Çanakkale Ziraat Odası Başkanı Ufuk Ünver, Bakacak Barajı'nda geçen yıl yaşanan kuraklığın etkisiyle su seviyesinin düşmeye başladığını belirtti.
“SU SEVİYESİ YÜZDE 35-40 CİVARINDAYDI”
Ünver, "Bakacak, Çanakkale'nin en büyük barajı ve bu yıl sulamaya açıldı. Ancak geçen yıl kuraklık nedeniyle sulamaya izin verilmemişti. O dönem su seviyesi yüzde 35-40 civarındaydı, bu yıl ise yüzde 10'a kadar düştü. Şu an yaklaşık 13 milyon metreküp su kaldı. Su seviyesi düşünce eski Eşelek köyü tekrar ortaya çıktı" dedi.
“YENİDEN GÖRÜNÜR HALE GELDİ”
İklim değişikliğinin baraj üzerindeki olumsuz etkilerine de dikkat çeken Ünver, Bakacak Barajı'ndaki su seviyesinin tarihin en düşük seviyelerine ulaştığını vurgulayarak, "Baraj, 2001 yılında sulamaya açıldı. Ancak kurak yıllar nedeniyle su seviyesi büyük oranda düştü. Eski Eşelek köyü, suların çekilmesiyle yeniden görünür hale geldi. Dileğimiz, yağışlı bir yıl olması ve barajın su seviyesinin yeniden yükselmesi. Aksi takdirde, tarımdaki üretim de olumsuz etkilenecek" ifadelerini kullandı.