Prof. Dr. Osman Bektaş Karadeniz’deki büyük tehlikeyi açıkladı. Kaçınılmaz

Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, Karadeniz’deki gizli tehlikeyi “Artık kaçınılmaz” diyerek açıkladı.

Prof. Dr. Osman Bektaş, Karadeniz'in sürekli olarak ısınmasının küresel iklim değişiminin etkisiyle doğrudan ilişkili olduğunu vurguladı.

“KARADENİZ ÖLÜME DOĞRU GİDİYOR”

Karadeniz'in ekolojik dengesinin ciddi şekilde tehdit edildiğini işaret eden Bektaş “Karadeniz'in sürekli ısınması, küresel iklim değişiminin Karadeniz'e olan etkisidir. Bu etki sadece Karadeniz'i değil, tüm dünyadaki okyanusları da etkiliyor. Bilim insanları, okyanusların nasıl etkilenebileceğini anlamak için Karadeniz'i bir model olarak kullanıyorlar ve yapılan çalışmalar, Karadeniz'in son yıllarda sürekli olarak ısındığını ortaya koyuyor. Özellikle 2005 ile 2019 yılları arasında her geçen yıl şubat ayının bir öncekinden daha sıcak geçtiği gözlenmiştir. Bu durum, Karadeniz'in ekolojik olarak ölüme doğru gidişatını işaret ediyor” dedi.

“ZEHİRLİ GAZLAR ÜST KATMANLARA YAYILABİLİR”

Kış aylarında Kuzey Avrupa'dan gelen suların Karadeniz'e sıcak gelmesinin orta katmanın zayıflamasına yol açtığını açıklayan Bektaş, “Kuzey Avrupa'dan gelen suların sıcak olması, Karadeniz'in orta katmanında bulunan soğuk suyun azalmasına ve zayıflamasına neden oluyor. Bu durum, Karadeniz'in ekolojik denge sistemini tehdit ediyor. Gittikçe incelen orta katman, derin su katmanının yukarı doğru çıkmasına ve içerdiği zehirli gazların üst katmanlara yayılmasına yol açabilir” şeklinde konuştu.

“AĞUSTOSTA YOĞUN YAĞIŞLARA YOL AÇABİLİR”

Doğu Karadeniz'in Batı Karadeniz'e göre daha fazla ısınmasının, yaz aylarında şiddetli yağışlara ve sel felaketlerine sebep olabileceğini vurgulayan Prof. Dr. Bektaş, "Isınan suyun buharlaşması, özellikle temmuz ve ağustos aylarında bölgede yoğun yağışlara yol açabilir. Bu durum, heyelanlar ve seller gibi olayların daha sık yaşanmasına neden olabilir" dedi.

GELECEKTEKİ SENARYOLAR

Prof. Dr. Bektaş, "Karadeniz'deki ekolojik dengenin bozulması, içerisinde yaşayan canlıların yaşam alanlarının daralmasına ve oksijenli alanların azalmasına neden olabilir. Bu durum, Karadeniz'in uzun vadede ölüme doğru ilerlemesine neden olabilir. Bu felaket senaryosunu önlemek için uluslararası çapta ciddi önlemler alınması gerekiyor" diye ekledi.

Gündem Haberleri